Kotlety schabowe z szynką i serem - bogaty smak, soczystość, sytość

Kotlety schabowe z szynką i serem - bogaty smak, soczystość, sytość
Autor: Shutterstock Schabowe nadziewane szynką i serem to sycąca wersja zwykłych schabowych
łatwy
25 min
5

Kotlety schabowe z szynką i serem są bardziej soczyste niż tradycyjne schabowe, mają bogatszy smak, który zawdzięczają dodatkowi nadzienia. Warto je przygotować, bo  są bardziej sycące niż klasyczne kotlety. Polecamy je oraz podpowiadamy, że szynkę można zastąpić wędzonym (surowym lub gotowanym) boczkiem, a ser żółty - serem pleśniowym lub wędzonym.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • pieprz, sól
  • Do nadziewania:
  • 10 dag sera żółtego
  • 5 plasterków szynki
  • Do panierowania:
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Rozbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty, uważając, by nie zrobić dziur, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
  • Na każdy kawałek mięsa położyć plasterek szynki i kawałek żółtego sera, zachowując odległość od brzegu kotletów.
  • Nadziane kotlety złożyć na pół, brzegi zbić tłuczkiem tak by je scalić lub spiąć wykałaczkami.
  • Obtoczyć w mące, zanurzyć roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej