Kotlety schabowe w niecodziennej odsłonie. Ta marynata tworzy prawdziwe cuda
Kotlet schabowy jest jednym z najpopularniejszych w Polsce dań. Niektórzy mówią, że perfekcji się nie poprawia, nie wiedzą jednak co tracą. Jest pewien sposób, by nasze danie było miękkie, soczyste i fenomenalne w smaku. Wystarczy zamarynować mięso w pewnym produkcie, który większość z nas ma już w swojej lodówce.
Marynata do schabowego - co potrzeba?
Dla wielu Polaków rosół i schabowy to idealny niedzielny obiad. A co jeśli można jeszcze bardziej podrasować go w smaku? Wystarczy dzień wcześniej zamarynować nasze rozbite mięso, by smakowało obłędnie. Co więcej, przygotowanie marynaty jest niezwykle proste, a można na zawsze zmienić sposób, w jaki robimy schabowe. Dzięki temu wciąż będziemy mogli jeść ulubione kotlety i zapomnieć o nudzie. Marynata sprawia, że mięso będzie miękkie i soczyste. Co będziemy potrzebować?
- jajko
- majonez
- natkę pietruszki
- sól
- pieprz
- koperek
- cytrynę
Jak przygotować marynatę do schabowego?
Jeśli chcemy, by nasze mięso było delikatne soczyste przygotowujemy do niego marantę. Na początek powinniśmy normalnie rozbić nasze schabowe i odłożyć je na bok. Następnie w misce rozbijamy jajko i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, aż naszą masę będzie kremowa. Dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą. W marynacie umieszczamy nasze schabowe i owijamy miskę folią spożywczą. Całość wkładamy do lodówki. Mięso powinno się marynować przynajmniej cztery godziny, choć najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie go tam na noc. Następnie normalnie panierujemy i smażymy nasze schabowe. Teraz możemy się rozkoszować unowocześnioną wersją tradycyjnego schabowego.
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżka majonezu
- koperek
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce rozbijamy jajko i dodajemy majonez.
- Całość mieszamy, aż powstanie kremowa masa.
- Dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i sok z cytryny.
- Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
- W marynacie układamy wcześniej rozbite kawałki schabu.
- Owijamy folią i odkładamy do lodówki minimum na cztery godziny - najlepiej na całą noc.
- Mięso normalnie później panierujemy i smażymy.