Kotlety mielone z kurczaka w nowej odsłonie. To danie rozkocha w sobie domowników
                  Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych w Polsce dań. Jeśli chcemy, by posiłek, był nieco lżejszy, jako mięso mielone wybierzemy kurczaka. Z czasem jednak ich smak może się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po zupełnie nowy sposób przygotowania tych specjałów. Idealny przepis na ciekawe kotlety mielone z kurczaka.
Mielone z kurczaka z farszem - co potrzeba?
Mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. W prosty sposób możemy przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Na przykład rolady z mięsa mielonego z kurczaka wypełnione pysznym farszem z marchewki, pieczarek i cebuli. Przygotowanie ich wcale nie jest ciężkie. Będziemy potrzebować:
- mięsa mielonego z kurczaka
 - panko
 - cebuli
 - czosnku
 - koperku
 - jajka
 - soli
 - pieprzu
 - marchewki
 - pieczarek
 - słodkiej papryki
 - opcjonalnie żółtego sera
 
Jak przygotować niekonwencjonalne mielone z kurczaka?
Aby przygotować pyszne rolady z mięsa mielonego, wkładamy je do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i wsypujemy panko. Na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie siekamy cebulkę i szklimy ją na patelni. Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku i smażymy przez kilka minut. Na papier do pieczenia wysmarowany oliwą wykładamy część mięsa i rozprowadzamy je w prostokąt. Na środek nakładamy trochę farszu. Całość zawijamy, skręcając boki papieru do pieczenia, tak by całość wyglądała jak cukierek. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Rolady wyjmujemy z papieru i podsmażamy. Na koniec można dodać żółty ser.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
 - 2 cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - jajko
 - łyżeczka słodkiej papryki
 - łyżeczka czarnego pieprzu
 - 2 łyżeczki soli
 - garść koperku
 - 100 g panko
 - łyżka oleju
 - 1 marchewka
 - 150 g pieczarek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wkładamy mięso mielone z kurczaka.
 - Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Wbijamy jajko.
 - Dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i panko.
 - Dosypujemy posiekany drobno koperek.
 - Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
 - Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
 - W tym czasie drobno siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanej patelni.
 - Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do cebuli.
 - Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z marchewką i cebulą.
 - Podsmażamy przez kilka minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem.
 - Papier do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
 - Na środek wykładamy część mięsa i formujemy prostokąt.
 - Na środek wykładamy marchewkę z cebulą i pieczarkami.
 - Całość dokładnie zawijamy w rulon.
 - Brzegi papieru skręcamy, tak by mięso wyglądało, jak zapakowany cukierek.
 - Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
 - Mięso wyciągamy z papieru do pieczenia i jeszcze na chwilę wrzucamy na patelnie.
 - Pod koniec możemy posypać żółtym serem.