Kotlety mielone z kurczaka w nowej odsłonie. To danie rozkocha w sobie domowników

2024-03-19
Kinga Goldstein
Kotlety mielone z kurczaka w nowej odsłonie. To danie rozkocha w sobie domowników
Autor: Shutterstock.com Kotlety mielone z kurczaka. Nowy sposób przygotowania
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych w Polsce dań. Jeśli chcemy, by posiłek, był nieco lżejszy, jako mięso mielone wybierzemy kurczaka. Z czasem jednak ich smak może się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po zupełnie nowy sposób przygotowania tych specjałów. Idealny przepis na ciekawe kotlety mielone z kurczaka.

Mielone z kurczaka z farszem - co potrzeba?

Mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. W prosty sposób możemy przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Na przykład rolady z mięsa mielonego z kurczaka wypełnione pysznym farszem z marchewki, pieczarek i cebuli. Przygotowanie ich wcale nie jest ciężkie. Będziemy potrzebować:

  • mięsa mielonego z kurczaka
  • panko
  • cebuli
  • czosnku
  • koperku
  • jajka
  • soli
  • pieprzu
  • marchewki
  • pieczarek
  • słodkiej papryki
  • opcjonalnie żółtego sera

Jak przygotować niekonwencjonalne mielone z kurczaka?

Aby przygotować pyszne rolady z mięsa mielonego, wkładamy je do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i wsypujemy panko. Na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie siekamy cebulkę i szklimy ją na patelni. Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku i smażymy przez kilka minut. Na papier do pieczenia wysmarowany oliwą wykładamy część mięsa i rozprowadzamy je w prostokąt. Na środek nakładamy trochę farszu. Całość zawijamy, skręcając boki papieru do pieczenia, tak by całość wyglądała jak cukierek. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Rolady wyjmujemy z papieru i podsmażamy. Na koniec można dodać żółty ser.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • garść koperku
  • 100 g panko
  • łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • 150 g pieczarek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wkładamy mięso mielone z kurczaka.
  • Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wbijamy jajko.
  • Dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i panko.
  • Dosypujemy posiekany drobno koperek.
  • Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie drobno siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanej patelni.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do cebuli.
  • Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z marchewką i cebulą.
  • Podsmażamy przez kilka minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem.
  • Papier do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  • Na środek wykładamy część mięsa i formujemy prostokąt.
  • Na środek wykładamy marchewkę z cebulą i pieczarkami.
  • Całość dokładnie zawijamy w rulon.
  • Brzegi papieru skręcamy, tak by mięso wyglądało, jak zapakowany cukierek.
  • Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Mięso wyciągamy z papieru do pieczenia i jeszcze na chwilę wrzucamy na patelnie.
  • Pod koniec możemy posypać żółtym serem.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Kinga Goldstein