Kotlety mielone z kurczaka w nowej odsłonie. To danie rozkocha w sobie domowników
Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych w Polsce dań. Jeśli chcemy, by posiłek, był nieco lżejszy, jako mięso mielone wybierzemy kurczaka. Z czasem jednak ich smak może się znudzić. Wówczas warto sięgnąć po zupełnie nowy sposób przygotowania tych specjałów. Idealny przepis na ciekawe kotlety mielone z kurczaka.
Mielone z kurczaka z farszem - co potrzeba?
Mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. W prosty sposób możemy przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Na przykład rolady z mięsa mielonego z kurczaka wypełnione pysznym farszem z marchewki, pieczarek i cebuli. Przygotowanie ich wcale nie jest ciężkie. Będziemy potrzebować:
- mięsa mielonego z kurczaka
- panko
- cebuli
- czosnku
- koperku
- jajka
- soli
- pieprzu
- marchewki
- pieczarek
- słodkiej papryki
- opcjonalnie żółtego sera
Jak przygotować niekonwencjonalne mielone z kurczaka?
Aby przygotować pyszne rolady z mięsa mielonego, wkładamy je do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i wsypujemy panko. Na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie siekamy cebulkę i szklimy ją na patelni. Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku i smażymy przez kilka minut. Na papier do pieczenia wysmarowany oliwą wykładamy część mięsa i rozprowadzamy je w prostokąt. Na środek nakładamy trochę farszu. Całość zawijamy, skręcając boki papieru do pieczenia, tak by całość wyglądała jak cukierek. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Rolady wyjmujemy z papieru i podsmażamy. Na koniec można dodać żółty ser.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- garść koperku
- 100 g panko
- łyżka oleju
- 1 marchewka
- 150 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wkładamy mięso mielone z kurczaka.
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wbijamy jajko.
- Dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i panko.
- Dosypujemy posiekany drobno koperek.
- Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
- Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie drobno siekamy cebulę i szklimy ją na rozgrzanej patelni.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do cebuli.
- Pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z marchewką i cebulą.
- Podsmażamy przez kilka minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem.
- Papier do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
- Na środek wykładamy część mięsa i formujemy prostokąt.
- Na środek wykładamy marchewkę z cebulą i pieczarkami.
- Całość dokładnie zawijamy w rulon.
- Brzegi papieru skręcamy, tak by mięso wyglądało, jak zapakowany cukierek.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
- Mięso wyciągamy z papieru do pieczenia i jeszcze na chwilę wrzucamy na patelnie.
- Pod koniec możemy posypać żółtym serem.