Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku: zdrowsza wersja domowych mielonych
2024-01-07
łatwy
20 min
4
Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja domowych mielonych. Są pyszne i soczyste bez smażenia, bez brzydkiego zapachu i bez rozprysków. Lekko przyrumienione z wierzchu, w środku soczyste i rozpływające się w ustach.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- ok. 15-20 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę razem ze szczypiorem drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami.
- Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej.
- Z mięsnej masy uformować okrągłe kotleciki, nieco spłaszczyć i obtoczyć je w bułce tartej.
- Kotleciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kotlecika zrobić niewielkie zagłębienie. Na kotleciku położyć kawalątek masła.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z włączoną funkcją termoobiegu) przez 20 minut.
- Po tym czasie podwyższyć temp. do 190°C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Zobacz naszą galerię: Co zrobić z mięsa mielonego - 15 przepisów na mielone mięso