Kotlety karkowe z warzywami z piekarnika: dodaj jeden składnik, a wyjdą cudownie soczyste
2022-01-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Koltety karkowe niezmiennie są najbardziej pożądanym daniem mięsnym. Dlaczego? Bo są niezwykle smaczne i soczyste. To najlepszy kawałek wieprzowiny. Jednak zamiast smażyć kotlety na patelni, polecam upiec karkówkę w piekarniku. Tak jest nie tylko prościej, zdrowiej, ale także łatwiej. A smak? Smak jest niezrównowany, dzięki jednemu sprytnemu dodatkowi. Zobacz co to i przygotuj kotlety z karkówki w domu!
SKŁADNIKI
- 450 g wieprzowego schabu karkowego lub 4 kotlety z karkówki
- 2 ząbki czosnku roztarte z 1/2 łyżeczki soli
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 cuknia
- 500 g różyczek z brokuła, świeżych lub mrożonych
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżeczki przyprawy prowansalskiej
- 100 ml majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- ostra i słodka papryka, pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Posmaruj pastą z roztartego czosnku i soli. Odstaw.
- Warzywa pokrój w dużą kostkę. Posyp przyprawą prowansalską. Posól do smaku. Wymieszaj razem.
- Majonez wymieszaj z keczupem, sokiem z cytryny oraz mielonymi przyprawami (pierzpem, słodką i ostrą papryką).
- Głęboką blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Warzywa rozłóż równą warstwą. Na warzywach ułóż kotlety karkowe. Kotlety posmaruj mieszaniną majonezu i keczupu. Uwaga! To właśnie majonez sprawi, że kotlety w piekarniku nie wyschną i będą przepysznie soczyste.
- Blachę z kotletami na warzywach wstaw do rozgrzanego piekarnika z funkcją pieczenia góra/dół. Piecz w temperaturze 200°C przez 40 minut.
- Podawaj kotlety razem z pieczonymi warzywami. Do tego koniecznie surówka z sałaty lodowej.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne