Kotlety karkowe z warzywami z piekarnika: dodaj jeden składnik, a wyjdą cudownie soczyste

Kotlet karkowy z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Koltety karkowe niezmiennie są najbardziej pożądanym daniem mięsnym. Dlaczego? Bo są niezwykle smaczne i soczyste. To najlepszy kawałek wieprzowiny. Jednak zamiast smażyć kotlety na patelni, polecam upiec karkówkę w piekarniku. Tak jest nie tylko prościej, zdrowiej, ale także łatwiej. A smak? Smak jest niezrównowany, dzięki jednemu sprytnemu dodatkowi. Zobacz co to i przygotuj kotlety z karkówki w domu! 

SKŁADNIKI

  • 450 g wieprzowego schabu karkowego lub 4 kotlety z karkówki
  • 2 ząbki czosnku roztarte z 1/2 łyżeczki soli
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 cuknia
  • 500 g różyczek z brokuła, świeżych lub mrożonych
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżeczki przyprawy prowansalskiej
  • 100 ml majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ostra i słodka papryka, pieprz czarny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lekko rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Posmaruj pastą z roztartego czosnku i soli. Odstaw.
  • Warzywa pokrój w dużą kostkę. Posyp przyprawą prowansalską. Posól do smaku. Wymieszaj razem. 
  • Majonez wymieszaj z keczupem, sokiem z cytryny oraz mielonymi przyprawami (pierzpem, słodką i ostrą papryką). 
  • Głęboką blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Warzywa rozłóż równą warstwą. Na warzywach ułóż kotlety karkowe. Kotlety posmaruj mieszaniną majonezu i keczupu. Uwaga! To właśnie majonez sprawi, że kotlety w piekarniku nie wyschną i będą przepysznie soczyste. 
  • Blachę z kotletami na warzywach wstaw do rozgrzanego piekarnika z funkcją pieczenia góra/dół. Piecz w temperaturze 200°C przez 40 minut. 
  • Podawaj kotlety razem z pieczonymi warzywami. Do tego koniecznie surówka z sałaty lodowej.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z karkówki? 10 pomysłów na karczek wieprzowy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej