Kotlety cygańskie, czyli schabowe jeszcze smaczniejsze. Zrób je tak, a nie pożałujesz

Kotlety cygańskie, czyli schabowe jeszcze smaczniejsze. Zrób je tak, a nie pożałujesz
Autor: Shutterstock Kotlety cygańskie to nowy spoósb na to, by schabowe nie były nudne
łatwy
25 min
4

Kotlety cygańskie to schabowe zapiekane pod pierzynką z pieczarek i sera. Sprawia to, że kotlety są bardziej soczyste, aromatyczne i sycące. Idealne danie na chłodne dni.

SKŁADNIKI

  • 400 gramów schabu bez kości
  • 5 łyżek bułki tartej do obtoczenia
  • 2 jajka
  •  sól i pieprz (do smaku)
  • 0,5 kilograma pieczarek w plasterkach
  • 2 listki laurowe
  • 4 plasterki sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Panierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
  • Kotlety smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać do niej pieczarki i smażyć.
  • Do podsmażonych pieczarek dodać listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru i lekkiego zrumienienia grzybów.
  • Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera. Podawać z ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej