Kotlety cygańskie, czyli schabowe jeszcze smaczniejsze. Zrób je tak, a nie pożałujesz
2022-10-12
łatwy
25 min
4
Kotlety cygańskie to schabowe zapiekane pod pierzynką z pieczarek i sera. Sprawia to, że kotlety są bardziej soczyste, aromatyczne i sycące. Idealne danie na chłodne dni.
SKŁADNIKI
- 400 gramów schabu bez kości
- 5 łyżek bułki tartej do obtoczenia
- 2 jajka
- sól i pieprz (do smaku)
- 0,5 kilograma pieczarek w plasterkach
- 2 listki laurowe
- 4 plasterki sera żółtego
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Panierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
- Kotlety smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać do niej pieczarki i smażyć.
- Do podsmażonych pieczarek dodać listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru i lekkiego zrumienienia grzybów.
- Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera. Podawać z ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne