Kotletów z kurczaka nie musisz panierować. Zamiast bułki tartej wykorzystaj te składniki
Dieta bezglutenowa
Pyszne, miękkie i soczyste kotleciki z piersi kurczaka to danie idealne na rodzinny obiad. W tym przepisie zamiast klasycznej panierki z bułki tartej i jajka wykorzystuje się zupełnie inne składniki. Dzięki prostej marynacie kotlety są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i przyjemnie chrupiące. Dodatkową zaletą tego wyśmienitego dania jest to, że kotleciki piecze się w piekarniku. Czym zastąpić panierkę do kurczaka? Poznajcie łatwy i szybki przepis.
W czym można obtoczyć pierś kurczaka?
Aby przyrządzić smaczne kotlety z piersi kurczaka, nie jest potrzebna ani bułka tarta, ani jajko. W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się łatwo dostępne i niedrogie produkty. Wiele z nich zawsze jest w domu. Można je też kupić nawet w małych sklepach.
Z czego więc zrobić pyszne kotlety z kurczaka bez panierki? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- miód
- majonez
- musztarda
- olej
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka
Jak zrobić kotlety z kurczaka bez panierki?
Przepis na soczyste i przyjemnie chrupiące kotlety z piersi kurczaka jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przygotowanie kurczaka jest błyskawiczne, ale mięso powinno leżakować w marynacie przez dwie godziny. Dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie pysznie smakować.
Zaletą tego przepisu jest to, że kotletów nie smaży się na patelni. To pieczone kotlety z kurczaka. Są nie tylko pyszne, ale i mniej kaloryczne, niż te z patelni. Dlatego bez wyrzutów sumienia można je jeść podczas diety odchudzającej.
Jak więc zrobić wyśmienite kotlety z kurczaka bez panierki? Zachwycające smakiem kotleciki z piersi kurczaka robi się w kilku bardzo łatwych krokach.
- 1. krok – przygotowanie marynaty
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
- 3. krok – przełożenie mięsa do marynaty i odstawienie na 2 godziny
- 4. krok – upieczenie kotletów z kurczaka bez panierki w piekarniku
Jak podawać kotlety z kurczaka bez panierki?
Pyszne i idealnie doprawione kotlety z piersi kurczaka pozbawione klasycznej panierki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu, a składniki są w sklepach przez cały rok. Dlatego to wyborne danie można robić na każdą okazję i serwować nawet w czasie zwykłego tygodnia.
Smakowite kotlety z kurczaka bez panierki świetnie smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można podać do nich także drobną kaszę lub ryż. Idealnym uzupełnieniem posiłku z tymi pysznymi kotlecikami są domowe surówki ze świeżych warzyw. Sprawdzą się surówki z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć majonez i wymieszać z miodem i musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać olej. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać.
- Pierś kurczaka pokroić na cieńsze kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Kurczaka przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek powinien być nią pokryty.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Kotlety ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 40 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką.