Kotletów z kurczaka nie musisz panierować. Zamiast bułki tartej wykorzystaj te składniki

kotlety z kurczaka bez panierki
Autor: Shutterstock Są bez panierki, pyszne i chrupiące. Te kotlety z kurczaka to prawdziwa uczta.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszne, miękkie i soczyste kotleciki z piersi kurczaka to danie idealne na rodzinny obiad. W tym przepisie zamiast klasycznej panierki z bułki tartej i jajka wykorzystuje się zupełnie inne składniki. Dzięki prostej marynacie kotlety są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i przyjemnie chrupiące. Dodatkową zaletą tego wyśmienitego dania jest to, że kotleciki piecze się w piekarniku. Czym zastąpić panierkę do kurczaka? Poznajcie łatwy i szybki przepis.

W czym można obtoczyć pierś kurczaka?

Aby przyrządzić smaczne kotlety z piersi kurczaka, nie jest potrzebna ani bułka tarta, ani jajko. W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się łatwo dostępne i niedrogie produkty. Wiele z nich zawsze jest w domu. Można je też kupić nawet w małych sklepach.

Z czego więc zrobić pyszne kotlety z kurczaka bez panierki? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • miód
  • majonez
  • musztarda
  • olej
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka

Jak zrobić kotlety z kurczaka bez panierki?

Przepis na soczyste i przyjemnie chrupiące kotlety z piersi kurczaka jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przygotowanie kurczaka jest błyskawiczne, ale mięso powinno leżakować w marynacie przez dwie godziny. Dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie pysznie smakować.

Zaletą tego przepisu jest to, że kotletów nie smaży się na patelni. To pieczone kotlety z kurczaka. Są nie tylko pyszne, ale i mniej kaloryczne, niż te z patelni. Dlatego bez wyrzutów sumienia można je jeść podczas diety odchudzającej.

Jak więc zrobić wyśmienite kotlety z kurczaka bez panierki? Zachwycające smakiem kotleciki z piersi kurczaka robi się w kilku bardzo łatwych krokach.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty
  • 2. krok – pokrojenie i doprawienie kurczaka
  • 3. krok – przełożenie mięsa do marynaty i odstawienie na 2 godziny
  • 4. krok – upieczenie kotletów z kurczaka bez panierki w piekarniku

Jak podawać kotlety z kurczaka bez panierki?

Pyszne i idealnie doprawione kotlety z piersi kurczaka pozbawione klasycznej panierki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu, a składniki są w sklepach przez cały rok. Dlatego to wyborne danie można robić na każdą okazję i serwować nawet w czasie zwykłego tygodnia.

Smakowite kotlety z kurczaka bez panierki świetnie smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można podać do nich także drobną kaszę lub ryż. Idealnym uzupełnieniem posiłku z tymi pysznymi kotlecikami są domowe surówki ze świeżych warzyw. Sprawdzą się surówki z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć majonez i wymieszać z miodem i musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać olej. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Pierś kurczaka pokroić na cieńsze kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Kurczaka przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek powinien być nią pokryty.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Kotlety ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 40 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej