Kotlet schabowy po angielsku. Spróbuj, a przekonasz się, jak jest soczysty

Kotlet schabowy po angielsku. Spróbuj, a przekonasz się, jak jest soczysty
Autor: Shutterstock Kotlet schabowy po angielsku jest bardzo łatwy do przygotowania
łatwy
15 min
4

Kotlet schabowy po angielsku to danie tak łatwe do przygotowania, że prościej się już nie da. Kotlety - najlepiej  z kostką, są soczyste i miękkie, bo sporo czasu spędzają w sprzyjającej temu marynacie. Jeszcze tylko umiejętne smażenie i danie gotowe.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, wymieszać z oliwą, ketchupem, solą oraz pieprzem.
  • Kotlety lekko rozbić, zwłaszcza miejsce przy kostce, nasmarować pastą cebulowo-ketchupową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
  • Następnego dnia rozgrzać patelnię grillową i smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią, a z wnętrza nakłutego widelcem wypływać będzie tylko przezroczysty płyn.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej