Kotlet schabowy po angielsku. Spróbuj, a przekonasz się, jak jest soczysty
2022-09-12
łatwy
15 min
4
Kotlet schabowy po angielsku to danie tak łatwe do przygotowania, że prościej się już nie da. Kotlety - najlepiej z kostką, są soczyste i miękkie, bo sporo czasu spędzają w sprzyjającej temu marynacie. Jeszcze tylko umiejętne smażenie i danie gotowe.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe najlepiej z kostką
- 4 łyżki ketchupu
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, wymieszać z oliwą, ketchupem, solą oraz pieprzem.
- Kotlety lekko rozbić, zwłaszcza miejsce przy kostce, nasmarować pastą cebulowo-ketchupową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Następnego dnia rozgrzać patelnię grillową i smażyć kotlety po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią, a z wnętrza nakłutego widelcem wypływać będzie tylko przezroczysty płyn.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne