Kluski śląskie podaję z tym sosem. Jest pyszny i aromatyczny, a mięso rozpływa się w ustach
Chociaż kluski z dziurką pochodzą z kuchni śląskiej, znane są w całej Polsce, a nawet poza granicami naszego kraju. Jaki sos pasuje do klusek śląskich? Najlepszym dodatkiem jest wyśmienity i aromatyczny sos mięsny, na który przepis znajdziecie poniżej. Idealnie komponuje się z tymi smacznymi kluskami. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy sos do klusek śląskich.
Kluski śląskie z sosem – pomysł na obiad
Kluski śląskie to regionalne danie ze Śląska. Robi się je z gotowanych ziemniaków i mąki pszennej. Wyróżniają się oryginalnym kształtem. W środku każdej kluski znajduje się dziurka przeznaczona na sos. Można je zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie gotowe do odgrzania. Kluski śląskie z sosem to dobry pomysł na obiad. Są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i sycące. Dodają energii i poprawiają humor. Świetnie smakują następnego dnia po podgrzaniu.
Czym można polać kluski śląskie?
Kluski śląskie to danie, które zwykle podaje się jako dodatek do potraw mięsnych. Można okrasić je podsmażoną cebulą lub polać roztopionym masłem. Warto jednak podać je nieco inaczej i zaserwować jako danie główne, do którego idealnie pasuje mięsny sos. Do przygotowania takiego sosu wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, które można kupić przez cały rok.
Najlepszy sos do klusek śląskich powstaje na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem wołowiny i cebuli. Jego smak podkręcają takie przyprawy jak papryka, kminek i majeranek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Pyszny i aromatyczny sos do klusek śląskich zagęszcza się mąką pszenną.
Jak zrobić sos do klusek śląskich z mięsem?
Przepis na domowy sos mięsny, który idealnie komponuje się z kluskami z dziurką, nie jest trudny. Przygotowanie wymaga jednak więcej czasu. Sos powinno się dusić dwie godziny. To właśnie długie gotowanie sprawia, że mięso jest miękkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Kluski śląskie z tym wybornym sosem smakują najlepiej. Zaletą tego przepisu jest to, że mięsny sos można podawać także z kopytkami i innymi potrawami mącznymi.
Jak więc przyrządzić pyszny mięsny sos do klusek śląskich? Z tym przepisem jest to łatwe. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Należy jednak przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
- 1. krok – pokrojenie wołowiny
- 2. krok – podsmażenie cebuli i wołowiny
- 3. krok – przełożenie składników i przypraw do garnka i duszenie w bulionie przez 2 godziny
- 4. krok – zagęszczenie sosu do klusek śląskich mąką pszenną
SKŁADNIKI
- 1 kg chudej wołowiny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do większego garnka.
- Na tej samej patelni smażyć mięso kilka minut, cały czas mieszając. Przełożyć do garnka z cebulą.
- Do garnka z mięsem i cebulą wlać bulion. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, papryką i majerankiem.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 2 godzin, aż mięso stanie się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
- Odlać szklankę bulionu i wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek. Wlać do garnka i wymieszać. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Podawać na obiad do klusek śląskich.