Klopsiki zapiekane z ziemniakami, papryką i pomidorami: łatwy przepis na obiad
2021-09-11
łatwy
30 min
4
Klopsiki uwielbiają smakosze w każdym wieku. Zamiast je gotować lub smażyć, można je upiec. Będą równie smaczne, ale zdrowsze i mniej się przy nich napracujecie. Zapiekane klopsiki z ziemniakami, papryką i pomidorami to danie 2w1! Idealne na domowy obiad lub kolację!
Solić, czy nie solić mięsa mielonego?
Jak mawiała moja mistrzyni w zawodzie kucharki: „Lepiej nie dosolić, niż przesolić”. W przypadku mięsa mielonego należy zawsze sprawdzić, czy do masy mięsnej już nie dodano soli. Dodatek soli opisany jest w składnikach. Jeśli widnieje w składzie sól 1%, to sólcie bardzo ostrożnie, bo to mięso jest już posolone.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 500 g niedużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na plastry
- 1 szpiczasta papryka, pokrojona na krążki
- 3 pomidory rzymskie, pokrojone na plastry
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać 3 łyżki tartej bułki oraz 3 łyżki wody, rozmącone jajko, posiekaną drobno cebulę i ząbek czosnku starty na tarce. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli (patrz porada wyżej) oraz 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego.
- Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. Wyrabiać przez 1 minutę. Odstawić na 10 minut.
- Z masy uformować małe klopsiki wielkości orzech włoskiego. Każdy klopscik spłaszczyć nieco na gruby burgerek.
- Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości około 5 mm. Paprykę i pomidory również pokroić na podobnej grubości plasterki.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Rzędami układać kolejno plasterki ziemniaka, papryki, pomidora, klopsik, aż do wyczerpania składników. Składniki układać na boku, pionowo. Oprószyć solą oraz pieprzem.
- Naczynie z zapiekanką wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać od razu póki gorące.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell