Klopsiki zapiekane z ziemniakami, papryką i pomidorami: łatwy przepis na obiad

łatwy
30 min
4

Klopsiki uwielbiają smakosze w każdym wieku. Zamiast je gotować lub smażyć, można je upiec. Będą równie smaczne, ale zdrowsze i mniej się przy nich napracujecie. Zapiekane klopsiki z ziemniakami, papryką i pomidorami to danie 2w1! Idealne na domowy obiad lub kolację! 

Solić, czy nie solić mięsa mielonego?

Jak mawiała moja mistrzyni w zawodzie kucharki: „Lepiej nie dosolić, niż przesolić”. W przypadku mięsa mielonego należy zawsze sprawdzić, czy do masy mięsnej już nie dodano soli. Dodatek soli opisany jest w składnikach. Jeśli widnieje w składzie sól 1%, to sólcie bardzo ostrożnie, bo to mięso jest już posolone. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g niedużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na plastry
  • 1 szpiczasta papryka, pokrojona na krążki
  • 3 pomidory rzymskie, pokrojone na plastry
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać 3 łyżki tartej bułki oraz 3 łyżki wody, rozmącone jajko, posiekaną drobno cebulę i ząbek czosnku starty na tarce. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli (patrz porada wyżej) oraz 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego.
  • Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. Wyrabiać przez 1 minutę. Odstawić na 10 minut.
  • Z masy uformować małe klopsiki wielkości orzech włoskiego. Każdy klopscik spłaszczyć nieco na gruby burgerek. 
  • Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości około 5 mm. Paprykę i pomidory również pokroić na podobnej grubości plasterki. 
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Rzędami układać kolejno plasterki ziemniaka, papryki, pomidora, klopsik, aż do wyczerpania składników. Składniki układać na boku, pionowo. Oprószyć solą oraz pieprzem. 
  • Naczynie z zapiekanką wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać od razu póki gorące. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej