Klasyczny Strogonow według Magdy Gessler - prosty przepis na wykwintny obiad z wołowiny

2021-09-30
afoltyn
Klasyczny Strogonow - przepis na prosty obiad z wołowiny
Autor: Shutterstock Klasyczny Strogonow - przepis na prosty obiad z wołowiny
łatwy
45 min
4

Strogonow to spolszczona nazwa dania znanego i lubianego na całym świecie. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Strogonowa można przyrządzić jako danie obiadowe lub kolacyjne, albo jako danie na ciepło podczas przyjęcia.

Magda Gessler, ulubiona restauratorka Polaków, także kocha Strogonowa, wprowadziła go choćby do menu restauracji Prosto od Serca w Sokołowie Podlaskim. Magda Gessler poleca to danie, bo wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko dobrej jakości składników.

Z czym podawać Strogonowa?

Strogonowa jadamy tak, jak kto lubi. Można podać go ze świeżym chlebem lub białą bułeczką, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem na sypko lub domowym makaronem.

Wypróbuj też nasz przepis na inne danie z polędwicy wołowej:

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką, Boeuf Stroganow: klasyczny przepis

Poznaj przepisy na inne gulasze:

Ostry gulasz z patelni z kiełbasą i papryczką

Gulasz z indyka z papryką

Gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku: przepis

Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 8 pieczarek
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta papryki słodkiej mielonej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wołowe opłucz i usuń nadmiar tłuszczu. Pokrój w drobną kostkę. Pokrojone mięso włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do garnka i odstaw.
  • Pokrój cebulę w cienkie krążki. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ogórki pokrój w paski. Podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min.
  • Do garnka z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki bulionu drobiowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 35 min.
  • Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę papryki, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj całość.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
afoltyn