Klasyczne mielone zamieniłam na te pyszne kotlety. Bałkański przepis jest najlepszy

mielone po bałkańsku
Autor: Shutterstock Zapomnij o tradycyjnych mielonych. Rodzina będzie zachwycona kotletami po bałkańsku.
łatwy
20 min
4

Przepis na wyśmienite kotlety po bałkańsku to idealny zamiennik tradycyjnych mielonych. Małe kotleciki z mięsa mielonego są pyszne, aromatyczne i soczyste. Uzupełnieniem dania jest doskonały sos pomidorowy. Przygotowanie tego dania wcale nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na mielone po bałkańsku.

Z czego zrobić mielone po bałkańsku?

Przepis na pyszne mielone w sosie pomidorowym pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jednak bez problemu można je zrobić w domu, ponieważ wszystkie składniki są łatwo dostępne w polskich sklepach. Danie składa się z miękkich i soczystych kotletów mielonych oraz aromatycznego sosu pomidorowego z dodatkiem czerwonej papryki. Lista składników obejmuje więc takie produkty jak:

  • mięso mielone – wieprzowe i wołowe
  • warzywa – cebula, czerwona papryka
  • bulion warzywny
  • passata pomidorowa
  • ryż
  • dodatki – bułka tarta, jajko, olej do smażenia
  • przyprawy i zioła – sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Jak zrobić mielone po bałkańsku?

Pełne smaku kotleciki mielone przyrządzone według bałkańskiego przepisu to mnóstwo smaku i aromatu. To sycące danie, które warto podać na rodzinny obiad. Przepis na mielone po bałkańsku jest łatwy, a przygotowanie nie wymaga tak dużo czasu.

Jak więc usmażyć znakomite kotlety mielone bałkańskie? Postępując według niego krok po kroku, pyszne kotleciki udadzą się za pierwszym razem i zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego
  • 2. krok – uformowanie kotletów mielonych i schłodzenie ich w lodówce
  • 3. krok – podsmażenie kotletów mielonych na patelni
  • 4. krok – dodanie papryki, bulionu i passaty pomidorowej
  • 5. krok – duszenie kotletów po bałkańsku przez 40 minut

Jak podawać mielone po bałkańsku?

Bałkański przepis na pyszne kotlety w sosie pomidorowym warto zapisać, ponieważ danie jest uniwersalne i zawsze smakuje. Kotleciki są miękkie i delikatne, a sos pomidorowy z papryką jest idealnym uzupełnieniem tego dania. Kotlety mielone po bałkańsku robią wrażenie już samą prezentacją, a po pierwszym kęsie można się w nich zakochać. Właśnie dlatego sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Można serwować je na różne okazje, uroczystości czy święta.

Aby obiad był kompletny, do mielonych po bałkańsku warto podać ziemniaki gotowane lub w formie kremowego purèe. Świetnie smakują z drobną kaszą. Uzupełnieniem posiłku są domowe surówki z kapusty, marchewki czy pora.

SKŁADNIKI

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 g ryżu
  • 50 g bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować osolonej wodzie przez 8 minut. Przełożyć do miseczki i widelcem rozdzielić ziarenka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przełożyć mięso mielone wieprzowe i wołowe oraz ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. Wsypać połowę natki pietruszki. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać bułkę tartą i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować równe kotleciki. Ułożyć je w niewielkich odstępach na desce i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Wlać bulion warzywny i passatę pomidorową. Wsypać pozostałą natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Patelnię przykryć pokrywką i dusić około 40 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej