Duszenie potraw: jak to robić prawidłowo?

2016-08-04 11:16

Duszone potrawy są zdrowsze niż smażone, a smaczniejsze niż gotowane. Podczas długiego procesu obróbki kulinarnej nabierają smaku i delikatności. Poznaj zasady duszenia potraw!

duszenie-potraw-jak-to-robic-prawidlowo.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Potrawy duszone są bardziej wyraziste w smaku niż dania gotowane, a także zdrowsze niż te smażone

Jak prawidłowo dusić potrawy - zasady

Duszenie potrawy polega na gotowaniu z małą ilością płynu, na małym ogniu, pod przykryciem. Zazwyczaj pokrojone, zarumienione podczas obsmażania mięso podlewa się bulionem lub wodą i dusi. Gdy chcemy uniknąć obsmażania - możemy ten etap pominąć - mięso będzie bardziej delikatne. Następnie do duszonej potrawy dodaje się obrane i rozdrobnione (często również podsmażone) jarzyny. Podczas duszenia powstaje aromatyczny sos.

Dusić możemy nie tylko na ogniu, ale także w piekarniku. W piekarniku mamy pewność, że potrawa podgrzewa się z każdej strony i się nie przypala. Na dodatek, jeśli używamy naczynia ze szczelną pokrywą, prawie nie musimy podlewać potrawy wodą czy bulionem, bo dusi się ona we własnym sosie.

Dusić można także w szybkowarze lub mikrofalówce z funkcją "duszenia". Zaletą tych urządzeń jest skrócenie czasu przyrządzania oraz fakt, że mięso się nie kurczy, a warzywa wydzielają więcej soku.

Podobną rolę spełnia chiński wok, w którym mięso i warzywa dusimy krótko, ale na dużym ogniu. Także w przypadku takiej patelni musi być zachowana kolejność obróbki termicznej poszczególnych składników. Ważne jest też to, by mięso i jarzyny były pokrojone podobnie - np. w cienkie paseczki lub słupki. To zapewnia ich równomierne szybkie duszenie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE