Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze: łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno
2021-12-13
łatwy
30 min
4
Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze to łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno. Wysiłek w przygotowanie jest niewielki. Wystarczy zamarynować, a potem uzbroić się cierpliwość i powoli piec w piekarniku. Po ostudzeniu otrzymamy pyszny, rozpływający się w ustach schab karkowy. Na zimno to idealna wędlina na kanapki lub zakąska półmiskowa.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2-4 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem utrzeć w moździerzu.
- Karkówkę natrzeć przyprawami, przełożyć do worka foliowego z suwakiem lub do naczynia z pokrywką. Wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin.
- Zamarynowaną karkówkę wyjąć 30 minut przed pieczeniem. Mięso lekko osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, błyszczącą stronę do środka.
- Owiniętą karkówkę włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Wstawić do piekarnika i piec 6-7 godzin w temperaturze 100C.
- Pieczeń wyjąć z piekarnik i owiniętą pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostudzoną karkówkę wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
- Kroić na cienkie plasterki. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Macie apetyt na więcej? Oto kilka łatwych przepisów na domowe wędliny:
Soczysty schab parzony - prosty przepis na domową wędlinę
Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki
Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę
Polecamy również: Domowe wędliny na bożonarodzeniowy stół - 10 sprawdzonych przepisów