Domowe wędliny na bożonarodzeniowy stół - 10 sprawdzonych przepisów

Domowe wędliny na bożonarodzeniowy stół - 10 sprawdzonych przepisów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa wędlina to rarytas na Świątecznym stole.

Samodzielne przygotowanie wędlin jest czasochłonne i wymaga nieco znajomości tematu, ale warto się temu poświęcić. Domowe wędliny są znacznie zdrowsze od tych kupionych w sklepie czy nawet w masarni, jest w nich bowiem tylko to, co sami dodamy. Są też niezaprzeczalnie pyszne.

Wędliny przygotowywane w tradycyjny sposób są lepsze i zdrowsze od wyrobów przemysłowych, ale także droższe. Niektórzy producenci przemysłowi dla większego zysku sprzedają swoje wędliny jako tradycyjne. Dlatego trzeba być uważnym i zwracać uwagę na szczegóły.

Jak odróżnić prawdziwą tradycyjną wędlinę od wyrobu przemysłowego?

Jednak 100-procentowną pewność mamy tylko wtedy, gdy sami przygotujemy szynkę i kiełbasę na świąteczny stół. Naprawdę warto, wymaga to nieco czasu i poświęcenia, ale mamy wtedy pewność, że podajemy rodzinie najlepsze produkty.

Swojska kiełbasa na Święta

Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę [WIDEO]

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.