Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę

Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone mięso drobiowe można wykorzystać do przygotowania doskonałej pieczeni gyros  - smacznej na ciepło i na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczeń gyros z mięsa drobiowego to świetny sposób na smakowite i niedrogie danie obiadowe, a jeśli coś z obiadu zostanie - idealnie nadaje się na kanapki. Tak przyrządzone mięso mielone jest też zdrowsze niż smażone kotlety mielone

Składniki

  • około 700 g mielonego mięsa drobiowego

  • przyprawa do gyrosa

  • 1 jajko

  • kajzerka

  • mleko do namoczenia kajzerki

  • 1 czerwona papryka

  • 1 mała cebula

  • 2-3 ogórki konserwowe

  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • granulowany czosnek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym.

  • Cebulę kroimy drobną kostkę albo ścieramy na tarce. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę takiej wielkości jak papryka.

  • Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, przez dodaniem do mięsa dokładnie odciskamy.

  • Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy cebulę, paprykę, pokrojone ogórki oraz kukurydzę, jajko i odciśniętą kajzerkę.

  • Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa oraz niewielką ilością granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

  • Tak przygotowane mięso przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

Ocena: 3,3