Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę

2021-03-29
Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę
Autor: Shutterstock Mielone mięso drobiowe można wykorzystać do przygotowania doskonałej pieczeni gyros  - smacznej na ciepło i na zimno
łatwy
30 min
4

Pieczeń gyros z mięsa drobiowego to świetny sposób na smakowite i niedrogie danie obiadowe, a jeśli coś z obiadu zostanie - idealnie nadaje się na kanapki. Tak przyrządzone mięso mielone jest też zdrowsze niż smażone kotlety mielone

SKŁADNIKI

  • około 700 g mielonego mięsa drobiowego
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 jajko
  • kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym.
  • Cebulę kroimy drobną kostkę albo ścieramy na tarce. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę takiej wielkości jak papryka.
  • Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, przez dodaniem do mięsa dokładnie odciskamy.
  • Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy cebulę, paprykę, pokrojone ogórki oraz kukurydzę, jajko i odciśniętą kajzerkę.
  • Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa oraz niewielką ilością granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
  • Tak przygotowane mięso przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.