Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pieczony boczek rolowany to doskonała wędlina na zimno. Świetnie smakuje z musztardą lub chrzanem. Co prawda boczek wieprzowy jest dość tłusty, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a w życiu najważniejszy jest umiar. Przygotowanie rolady z boczku nie jest trudne. Wystarczy stosować się do zaleceń przepisu i wyśmienita wędlina domowa gotowa. Można go także podać na ciepło, jako danie główne.
Składniki
ok. 1 ½ kg boczku
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
1 łyżka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy
1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
oraz bawełniany sznurek do związania rolady
Przygotowanie krok po kroku:
Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.
Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.
Olej wymieszać z przyprawami: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.
Boczek rozłożyć tak, aby warstwa słoniny była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 godzin, a nawet na 24 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina).
Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny.
W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.