Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki

Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczony boczek rolowany to doskonała wędlina na zimno. Świetnie smakuje z musztardą lub chrzanem. Co prawda boczek wieprzowy jest dość tłusty, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a w życiu najważniejszy jest umiar. Przygotowanie rolady z boczku nie jest trudne. Wystarczy stosować się do zaleceń przepisu i wyśmienita wędlina domowa gotowa.  Można go także podać na ciepło, jako danie główne.

Składniki

  • ok. 1 ½ kg boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki majeranku

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy

  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • oraz bawełniany sznurek do związania rolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.

  • Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.

  • Olej wymieszać z przyprawami: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.

  • Boczek rozłożyć tak, aby warstwa słoniny była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 godzin, a nawet na 24 godziny.

  • Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina).

  • Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny.

  • W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.

Ocena: 3,1