Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. Ten pomysł na duszone kotlety nas zauroczył
2022-09-16
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Soczyste plastry mięsa skropione słodko-kwaśnym sosem smakują rewelacyjnie. Połączenie słodkiego syropu morelowego z cierpkim octem balsamino i odrobiną przypraw daje znakomity efekt. Tak przygotowaną karkówkę można podać z opiekanymi ziemniaczkami lub ryżem. Świetnie pasują do niej również świeże lub lekko podsmażone morele lub nrzoskwinie.
SKŁADNIKI
- 4-6 plastrów karkówki
- 4 łyżki syropu morelowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- świeży tymianek
- 4-5 moreli do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Syrop morelowy, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z woda i bulionem. Połączyć składniki i odstawić.
- Plastry mięsa bardzo delikatnie rozbić (najlepiej zwinięta w pięść dłonią, nie tłuczkiem), oprószyć sola i pieprzem.
- Na patelni z grubym dniem mocno rozgrzać masło, kotlety smażyć na mocnym ogniu z obu stron, aż zbrązowieją.
- Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Wyłączyć ogień pod patelnią i przestawić ją na zimny palnik.
- Bardzo ostrożnie i powoli wlać na rozgrzaną patelnie sos. Będzie się pienić i może strzelać, więc uważajcie.
- Pod patelnią z sosem włączyć ponownie średni ogień, do sosu włożyć mięso i gałązkę tymianku.
- Podgrzewać ok 15 minut, aż mięso dojdzie, a sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
- Danie można udekorować świeżymi lub podsmażonymi połówkami moreli.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne