Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. Ten pomysł na duszone kotlety nas zauroczył

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Autor: Shutterstock Karkówka w sosie słodko-kwaśnym to proste danie godne uroczystych stołów.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Soczyste plastry mięsa skropione słodko-kwaśnym sosem smakują rewelacyjnie. Połączenie słodkiego syropu morelowego z cierpkim octem balsamino i odrobiną przypraw daje znakomity efekt. Tak przygotowaną karkówkę można podać z opiekanymi ziemniaczkami lub ryżem. Świetnie pasują do niej również świeże lub lekko podsmażone morele lub nrzoskwinie.

SKŁADNIKI

  • 4-6 plastrów karkówki
  • 4 łyżki syropu morelowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 4-5 moreli do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Syrop morelowy, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z woda i bulionem. Połączyć składniki i odstawić.
  • Plastry mięsa bardzo delikatnie rozbić (najlepiej zwinięta w pięść dłonią, nie tłuczkiem), oprószyć sola i pieprzem.
  • Na patelni z grubym dniem mocno rozgrzać masło, kotlety smażyć na mocnym ogniu z obu stron, aż zbrązowieją.
  • Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Wyłączyć ogień pod patelnią i przestawić ją na zimny palnik.
  • Bardzo ostrożnie i powoli wlać na rozgrzaną patelnie sos. Będzie się pienić i może strzelać, więc uważajcie.
  • Pod patelnią z sosem włączyć ponownie średni ogień, do sosu włożyć mięso i gałązkę tymianku.
  • Podgrzewać ok 15 minut, aż mięso dojdzie, a sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
  • Danie można udekorować świeżymi lub podsmażonymi połówkami moreli.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej