Karkówka po kaszubsku - przepis na roladę karkową z jasnym sosem i pieczarkami

Karkówka po kaszubsku - przepis na roladę karkową z jasnym sosem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Pieczona karkówka w całości, koperek, główka czosnku.
łatwy
40 min
6

Karkówka po kaszubsku to danie z charakterem. Rolada ze schabu karkowego wypełniona farszem z mielonego mięsa, pieczarek, cebuli i papryki i skąpana w aksamitnym, treściwym sosie śmietanowo serowym z dodatkiem pieczarek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 300 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 kajzerka
  • przyprawa do mięs
  • 3 łyżki oleju
  • Sos:
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę naciąć na płasko jak na roladę, oprószyć solą pieprzem i odłożyć. Bułkę namoczyć.
  • Pieczarki i cebulę obrać i pokroić, zeszklić na oleju. 2 łyżki odłożyć, resztę wymieszać z mięsem.
  • Do mięsnej masy dodać jajko i odciśniętą bułkę, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę , przyprawić i wyrobić.
  • Farsz wyłożyć na płat karkówki, zostawiając nieco wolnego miejsca przy brzegach, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
  • Mięso piec w rękawie z 2 łyżkami wody przez 80 min w 180 st. C. Na ostatnie 10 min rozciąć rękaw, aby rolada się zrumieniła.
  • Śmietanę, mleko i serek topiony podgrzewać na małym ogniu na jednolity sos - najlepiej mieszać rózgą.
  • Dodać odłożone pieczarki z cebulą i podgrzewać jeszcze przez chwilę, przyprawić i zdjąć z ognia. Zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem.
  • Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem. Najlepiej z ziemniakami z wody.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej