Karkówka po kaszubsku - przepis na roladę karkową z jasnym sosem i pieczarkami
2021-06-25
łatwy
40 min
6
Karkówka po kaszubsku to danie z charakterem. Rolada ze schabu karkowego wypełniona farszem z mielonego mięsa, pieczarek, cebuli i papryki i skąpana w aksamitnym, treściwym sosie śmietanowo serowym z dodatkiem pieczarek.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 300 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki)
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 kajzerka
- przyprawa do mięs
- 3 łyżki oleju
- Sos:
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 0,5 szklanki mleka
- 1 żółtko
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę naciąć na płasko jak na roladę, oprószyć solą pieprzem i odłożyć. Bułkę namoczyć.
- Pieczarki i cebulę obrać i pokroić, zeszklić na oleju. 2 łyżki odłożyć, resztę wymieszać z mięsem.
- Do mięsnej masy dodać jajko i odciśniętą bułkę, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę , przyprawić i wyrobić.
- Farsz wyłożyć na płat karkówki, zostawiając nieco wolnego miejsca przy brzegach, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
- Mięso piec w rękawie z 2 łyżkami wody przez 80 min w 180 st. C. Na ostatnie 10 min rozciąć rękaw, aby rolada się zrumieniła.
- Śmietanę, mleko i serek topiony podgrzewać na małym ogniu na jednolity sos - najlepiej mieszać rózgą.
- Dodać odłożone pieczarki z cebulą i podgrzewać jeszcze przez chwilę, przyprawić i zdjąć z ognia. Zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem.
- Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem. Najlepiej z ziemniakami z wody.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku