Karkówka pieczona w całości. W naczyniu zamknij aromat przypraw, a mięso będzie wyjątkowe
2022-08-18
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Karkówka to wyśmienita część mięsa do pieczenia w całości. Dzięki przerostom tłuszczu i tkanki łącznej nie wysycha nadmiernie podczas pieczenia, więc niemal zawsze wychodzi soczysta i krucha. Ale żeby była idealna mięso należy dobrze zamarynować, a następnie cały ten aromat zamknąć w naczyniu i upiec. Wyjdzie wyborna.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą karkówkę położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią. Odstawić na noc do lodówki.
- Mięso wyjąc z lodówki na conajmniej godzinę przed pieczeniem, aby doszło do temperatury pokojowej przed wstawieniem do pieca.
- Rodzynki umyć i zalać winem.
- Rozgrzać mocno smalec na głębokiej patelni, położyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojoną cebulą, rodzynkami z wina i orzechami. Podlać bulionem i winem z rodzynek (po ok 0,5 szklanki).
- Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec do miękkości, dodając w razie potrzeby resztę bulionu i wina.
- Na ostatnie 5 minut odkryć naczynie i przyrumienić mięso od góry. Miękkie mięso podawać pokrojone w plastry i polane odparowanym sosem.
5 zasad, jak upiec mięso