Karkówka pieczona w całości. W naczyniu zamknij aromat przypraw, a mięso będzie wyjątkowe

Karkówka pieczona w całości
Autor: Shutterstock Karkówka upieczona w całości w zamkniętym naczyniu przesiąka aromatem przypraw i dodatków.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Karkówka to wyśmienita część mięsa do pieczenia w całości. Dzięki przerostom tłuszczu i tkanki łącznej nie wysycha nadmiernie podczas pieczenia, więc niemal zawsze wychodzi soczysta i krucha. Ale żeby była idealna mięso należy dobrze zamarynować, a następnie cały ten aromat zamknąć w naczyniu i upiec. Wyjdzie wyborna. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 duża cebula
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą karkówkę położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią. Odstawić na noc do lodówki.
  • Mięso wyjąc z lodówki na conajmniej godzinę przed pieczeniem, aby doszło do temperatury pokojowej przed wstawieniem do pieca.
  • Rodzynki umyć i zalać winem.
  • Rozgrzać mocno smalec na głębokiej patelni, położyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojoną cebulą, rodzynkami z wina i orzechami. Podlać bulionem i winem z rodzynek (po ok 0,5 szklanki).
  • Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec do miękkości, dodając w razie potrzeby resztę bulionu i wina.
  • Na ostatnie 5 minut odkryć naczynie i przyrumienić mięso od góry. Miękkie mięso podawać pokrojone w plastry i polane odparowanym sosem.
5 zasad, jak upiec mięso
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej