Karkówka moczona w mleku - przepis na pyszny schab karkowy w mleku i cebuli

Karkówka moczona w mleku - przepis na pyszny schab karkowy w mleku i cebuli
Autor: Shutterstock Z karkówki moczonej w mleku przygotujesz przepyszne kotlety.
łatwy
45 min
6

Karkówka moczona w mleku to przepis inspirowany sposobem przyrządzania soczystych kotletów schabowych. W ten sam sposób możemy potraktować karkówkę z równie dobrym, a może nawet lepszym efektem. Wieprzowina karkowa zamarynowana w mleku i cebuli jest niesamowicie krucha i soczysta, a kotlety z niej przygotowane miękkie i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 1 litr mleka
  • 2-3 cebule
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój na niezbyt grube plastry i delikatnie rozbij, oprósz pieprzem i solą.
  • Mleko delikatnie posól. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  • W misce układaj warstwowo plastry mięsa i cebulę, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  • Wymoczone w mleku mięso panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz (najlepiej smalec, choć świetnie sprawdza się też olej ryżowy).
  • Smaż kotlety na rumiano z obu stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej