Karkówka moczona w mleku - przepis na pyszny schab karkowy w mleku i cebuli
2021-04-28
łatwy
45 min
6
Karkówka moczona w mleku to przepis inspirowany sposobem przyrządzania soczystych kotletów schabowych. W ten sam sposób możemy potraktować karkówkę z równie dobrym, a może nawet lepszym efektem. Wieprzowina karkowa zamarynowana w mleku i cebuli jest niesamowicie krucha i soczysta, a kotlety z niej przygotowane miękkie i pyszne.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 1 litr mleka
- 2-3 cebule
- sól i pieprz
- 3 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój na niezbyt grube plastry i delikatnie rozbij, oprósz pieprzem i solą.
- Mleko delikatnie posól. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- W misce układaj warstwowo plastry mięsa i cebulę, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Wymoczone w mleku mięso panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz (najlepiej smalec, choć świetnie sprawdza się też olej ryżowy).
- Smaż kotlety na rumiano z obu stron. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad