Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis

2017-06-06
Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kalarepka faszerowana mięsem i ryżem - prosty przepis
łatwy
20 min
4

Kalarepka pieczona, nadziewana mięsem to ciekawe, smaczne letnie danie. W sam raz na lekką kolacją lub drugie danie. Robi się je bardzo prosto.

Składniki

8-10 kalarepek

200 g mięsa mielonego

100 g ryżu ugotowanego na sypko

1 jajko

1 łyżka zielonej pietruszki lub koperku

1 łyżka oleju

pół szklanki śmietany

sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wyrośnięte kalarepki obrać i wydrążyć w środku, wydrążone części drobno pokroić.

Mięso wyrobić z wydrążonymi częściami, dodatkami i wypełnić nimi kalarepki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, dolać pół szklanki szklankę wody, piec pod przykryciem w temp. 180 stopni ok. 25 minut. 

Podawać udekorowane śmietaną i posypane koperkiem.