Kalafiorowa rozkosz z boczkiem i serem. Ten przepis zachwyci każdego

Podczas zakupów włożyłaś do koszyka kalafiora, a teraz nie masz pomysłu co z niego przygotować? To żaden problem. Z tym przepisem przygotujesz przepyszną zapiekankę, w której rozsmakuje się cała rodzina. Jest pyszna, kremowa i niesamowicie sycąca.
Co zrobić na obiad? Ta zapiekanka to idealny wybór
Zapiekanka kalafiorowa z boczkiem i serem to idealny pomysł na kremowy, lekko chrupiący obiad. Jest nie tylko sycąca, ale również dość lekka. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa.
Tak przygotowany kalafior nabiera wspaniałego smaku. Połączenie go z serem świetnie łączy ze sobą smak wszystkich składników. Do tego przepisu dobrym pomysłem będzie wybranie dość intensywnego sera, jak na przykład cheddar czy gruyere.
Brak pomysłu na obiad? Szybka zapiekanka z kalafiora
Sama w sobie zapiekanka z kalafiora jest łatwa szybka w przygotowaniu. Większość składników powinniśmy znaleźć już w domu. Cale przygotowanie, również z czasem pieczenia, nie powinno nam łącznie zająć więcej czasu niż godzina.
Dobrym pomysłem może być przygotowanie lekkiej zielonej sałatki, na przykład z rukoli, oliwy i cytryny, jako dodatek do tego dania. Jej lekkość i delikatna kwaskowość świetnie sprawdzi się do zrównoważenia kremowego smaku zapiekanki.
Jeśli lubimy pikantne smaki do zapiekanki świetnie będzie pasowała również odrobina ostrej papryki. Wystarczy dodać ją do sosu, by otrzymać całkowicie nową głębię smaku.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 150 g sera żółtego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
- Odcedzamy i odstawiamy.
- Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy.
- Dodajemy posiekana cebulę i czosnek.
- W misce mieszamy śmietanę, jajka, starty ser, musztardę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior, podsmażony boczek z cebulą i całość zalewamy sosem.
- Delikatnie mieszamy.
- Wierzch posypujemy bułką tartą i serem.
- Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.