Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki to wyjątkowo efektowne danie, które warto podać z okazji świąt wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Ten przepis warto wypróbować.
SKŁADNIKI
- 1 kaczka (ok. 2 kg)
- 3 szklanki makaronu ugotowanego al dente
- 3/4 szklanki posiekanej cebuli
- 250 g pieczarek
- 100 g wątróbki drobiowej
- 2 roztrzepane jajka
- 1-2 roztarte ząbki czosnku
- 4 łyżki tłuszczu drobiowego lub oleju
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka startej papryki
- 3/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę opłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem i papryką. Uzyskaną pastą natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz.
- Wątróbkę posiekać. Cebulę i pierzarki drobno pokroić i smażyć na tłuszczu, dodając pod koniec wątróbkę. Smażyć 5 minut. Farsz przełożyć do miski, dodać natkę, ugotowany makaron, wbić jaja. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Nadziać kaczkę farszem. Otwór zaszyć i ponakłuwać skórę. Do brytfanny włożyć wkładkę do pieczenia na parze, ułożyć na niej kaczkę i piec do miękkości około 2 godzin w 190
o C. Podlewać w razie potrzeby sosem z pieczeni.