Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki

2021-03-29
Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki
Autor: Shutterstock Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki
łatwy
30 min
4

Kaczka z nadzieniem z makaronu, pieczarek i wątróbki to wyjątkowo efektowne danie, które warto podać z okazji świąt wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Ten przepis warto wypróbować.

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • 3 szklanki makaronu ugotowanego al dente
  • 3/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku
  • 4 łyżki tłuszczu drobiowego lub oleju
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka startej papryki
  • 3/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę opłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem i papryką. Uzyskaną pastą natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz.
  • Wątróbkę posiekać. Cebulę i pierzarki drobno pokroić i smażyć na tłuszczu, dodając pod koniec wątróbkę. Smażyć 5 minut. Farsz przełożyć do miski, dodać natkę, ugotowany makaron, wbić jaja. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Nadziać kaczkę farszem. Otwór zaszyć i ponakłuwać skórę. Do brytfanny włożyć wkładkę do pieczenia na parze, ułożyć na niej kaczkę i piec do miękkości około 2 godzin w 190oC. Podlewać w razie potrzeby sosem z pieczeni.