Kaczka po chińsku z imbirem i pędami bambusa
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Kaczka z imbirem i pędami bambusa to jedno z najpopularniejszych dań w chińskich restauracjach. Oto jak ją łatwo i szybko przygotować w domu. To danie wytworne, ale całkiem łatwe w przygotowaniu.
Należy uważać przy doborze trunku, czerwone wino wytrawne może zepsuć kompozycję smaku. W Chinach poleca się do kaczki wino ryżowe.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mięsa z kaczki
- 3 dymki
- puszka pędów bambusa
- łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- olej
- pęczek czerwonej bazylii
- Marynata:
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżkę sosu z czarnej fasoli lub Hoisin
- 5-6 startych i obranych plasterków świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty
- Mięso pokroić w paski i zalać marynatą. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30 minut, aby dobrze nasiąkło.
- W woku podgrzewamy olej słonecznikowy i wrzucamy mięso wraz z marynatą. Od czasu do czasu mieszamy.
- Po dwóch minutach dodajemy pokrojone dymki i pędy z bambusa (mogą być z puszki, ważne, aby były odsączone).
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z trzema łyżkami stołowymi wody i następnie dodajemy do woka.
- Smażymy przez minutę, można dodać garść liści czerwonej bazylii.
- Gotową kaczkę należy przełożyć na ciepły półmisek. Najlepiej jest podawać ją z brązowym ryżem lub makaronem.