Już nie muszę stać przy patelni. Steki przygotowuję w ten sposób

Wołowina smakuje wybornie, jednak wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem steka. Jeśli nie mamy umiejętności ani specjalnego termometru często ciężko jest wymierzyć w odpowiedni stopień wysmażenia. Na szczęście łatwo można sobie z tym poradzić. Zdradzamy przepis na steka z air fryera z sosem pieprzowym.
Jak dobrze wysmażyć steka? Ten przepis może w tym pomóc
Wołowina cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Niektórzy jednak mogą spotkać się z pewną trudnością, jaką jest smażenie odpowiednio długu, by uzyskać wymagany poziom wysmażenia. Możemy jednak nieco w tym sobie pomóc. Wystarczy przygotować go w air fryerze.
Kiedy wkładamy mięso do nagrzanego przez kilka minut do 200 stopni urządzenia możemy smażyć go:
- 6-7 minut by był rare
- 8-9 minut na medium rare
- 10-11 minut do medium
Podkreślamy jednak, że ten czas może się różnić w zależności od grubości mięsa i modelu air fryera. Te czasy działają najlepiej na mięso o grubości 2,5 cm.
Choć stek będzie świetnie smakował już sam w sobie, to dodatek sosu pieprzowego wyniesie go na kolejny poziom. Jest on prosty do przygotowania, a smakuje wybornie. Choć w przepisie znajdziemy w nim alkohol, to nie jest to obowiązkowa pozycja. Polecamy jednak go wykorzystać, ponieważ nada naszemu sosikowi głębi.
Jeśli więc zależy nam na odpowiednio wysmażonym steku, ten przepis może nam w tym bardzo pomóc. Rozkoszuj się pysznym daniem, w zaledwie kilku krokach.
SKŁADNIKI
- Stek:
- 2 steki wołowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
- Sos pieprzowy:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula szalotka
- 2 łyżeczki pieprzu
- 100 ml bulionu wołowego
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka koniaku lub brandy
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Staki wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
- W tym czasie podsmażamy szalotkę do miękkości.
- Dodajemy pokruszony pieprz i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy alkohol i zagotowujemy.
- Kiedy alkohol odparuje dodajemy bulion i gotujemy kilka minut.
- Dolewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Doprawiamy do smaku.
- Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
- Air fryera ustawiamy na 200 stopni, żeby się rozgrzał.
- Smażymy steka w przedziale od 6 do 11 minut (zależy, na jakim stopniu wysmażenia nam zależy)
- Po usmażeniu odkładamy na 5 minut i przykrywamy folią aluminiową.