Już nie muszę stać przy patelni. Steki przygotowuję w ten sposób

Już nie muszę stać przy patelni. Steki przygotowuje w ten sposób
Autor: Shutterstock.com Już nie muszę stać przy patelni. Steki przygotowuje w ten sposób
łatwy
10 min
2

Wołowina smakuje wybornie, jednak wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem steka. Jeśli nie mamy umiejętności ani specjalnego termometru często ciężko jest wymierzyć w odpowiedni stopień wysmażenia. Na szczęście łatwo można sobie z tym poradzić. Zdradzamy przepis na steka z air fryera z sosem pieprzowym.

Jak dobrze wysmażyć steka? Ten przepis może w tym pomóc

Wołowina cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Niektórzy jednak mogą spotkać się z pewną trudnością, jaką jest smażenie odpowiednio długu, by uzyskać wymagany poziom wysmażenia. Możemy jednak nieco w tym sobie pomóc. Wystarczy przygotować go w air fryerze.

Kiedy wkładamy mięso do nagrzanego przez kilka minut do 200 stopni urządzenia możemy smażyć go:

  • 6-7 minut by był rare
  • 8-9 minut na medium rare
  • 10-11 minut do medium

Podkreślamy jednak, że ten czas może się różnić w zależności od grubości mięsa i modelu air fryera. Te czasy działają najlepiej na mięso o grubości 2,5 cm.

Choć stek będzie świetnie smakował już sam w sobie, to dodatek sosu pieprzowego wyniesie go na kolejny poziom. Jest on prosty do przygotowania, a smakuje wybornie. Choć w przepisie znajdziemy w nim alkohol, to nie jest to obowiązkowa pozycja. Polecamy jednak go wykorzystać, ponieważ nada naszemu sosikowi głębi.

Jeśli więc zależy nam na odpowiednio wysmażonym steku, ten przepis może nam w tym bardzo pomóc. Rozkoszuj się pysznym daniem, w zaledwie kilku krokach.

SKŁADNIKI

  • Stek:
  • 2 steki wołowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Sos pieprzowy:
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka koniaku lub brandy
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Staki wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
  • W tym czasie podsmażamy szalotkę do miękkości.
  • Dodajemy pokruszony pieprz i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy alkohol i zagotowujemy.
  • Kiedy alkohol odparuje dodajemy bulion i gotujemy kilka minut.
  • Dolewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Air fryera ustawiamy na 200 stopni, żeby się rozgrzał.
  • Smażymy steka w przedziale od 6 do 11 minut (zależy, na jakim stopniu wysmażenia nam zależy)
  • Po usmażeniu odkładamy na 5 minut i przykrywamy folią aluminiową.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej