Jesienne szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami: przepis na łatwy i przepyszny obiad

Szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami: przepis na łatwy i przepyszny obiad
Autor: Shutterstock Soczyste i przepyszne szaszłyki ze śliwkami i figami
łatwy
20 min
4

Szaszłyki drobiowe z figami i śliwkami to moje ulubione jesienne danie. Delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z soczystymi owocami zamienia się w eleganckie danie, które wnosi trochę radości w nasze życie. 

SKŁADNIKI

  • 2-3 filety z piersi kurczaka, około 400-500 g
  • 8 śliwek
  • 4 figi (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone w wodzie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać. Ostawić na 20 minut.
  • Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Figi pokroić na ćwiartki lub 4 plasterki.
  • Na patyki nadziewać w kolejności połówkę śliwki, kawałek filetu, cząstkę figi, kawałek filety, połówkę śliwki, kawałek filetu i znowu połówkę śliwki. 
  • Smażyć na grillowej patelni lub na grillu po 3 minuty z każdej strony. 
  • Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej