Jednogarnkowy gulasz z kurczakiem. Pyszny, prosty i niedrogi obiad na zimne dni

jednogarnkowy gulasz z kurczakiem
Autor: Shutterstock Gulasz z kurczakiem to sycący jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Potrawy jednogarnkowe, do których można zaliczyć gulasz, są pyszne i aromatyczne. Najlepszym tego przykładem jest gulasz z kurczakiem. Danie zachwyca smakiem i łatwością przygotowania. Świetnie smakuje następnego dnia, więc od razu można ugotować go więcej. Oto prosty i sprawdzony przepis na szybki gulasz z kurczakiem, który robi się w jednym garnku.

Jakie warzywa można dodać do gulaszu?

Na liście składników, które potrzebne są do przygotowania domowego gulaszu z kurczakiem, wykorzystuje się nie tylko mięso drobiowe. Niezwykle ważną rolę grają tu kolorowe warzywa, a jest ich mnóstwo. To właśnie one sprawiają, że jednogarnkowy gulasz tak pysznie smakuje. Smak dania podkreślają także przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Co jest potrzebne do przygotowania pysznego i aromatycznego gulaszu z jednego garnka? Na liście składników znalazły się się takie składniki jak:

  • pierś kurczaka
  • bulion warzywny
  • warzywa – cebula, por, ziemniaki, marchewka, pietruszka i natka, czerwona papryka, pieczarki
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek, czosnek
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do smażenia

Jak zrobić gulasz z kurczakiem w jednym garnku?

Przepis na to wyśmienite danie jednogarnkowe jest bardzo łatwy. Receptura została napisana tak, aby nikt nie miał problemów z przygotowaniem pysznego i sycącego obiadu dla całej rodziny. Czas przygotowania gulaszu z kurczakiem nie jest długi i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Należy przygotować duży garnek, deskę i nóż do krojenia oraz łyżkę do mieszania.

Jak zrobić pyszny i aromatyczny gulasz z kurczakiem w jednym garnku? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków:

  • 1. krok – podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – dodanie pokrojonych warzyw
  • 3. krok – wlanie bulionu
  • 4. krok – doprawienie gulaszu
  • 5. krok – duszenie gulaszu przez kilka minut

Jak podawać gulasz z kurczakiem z jednego garnka?

Sycący gulasz z kurczakiem, który przyrządza się w jednym garnku, pysznie smakuje w chłodne dni. Sprawdzi się więc podczas jesieni i zimy. Danie jest pożywne i rozgrzewające. Doda energii na resztę dnia. Zaletą gulaszu z kurczakiem jest to, że po odgrzaniu następnego dnia smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Dlatego od razu można ugotować go więcej i mieć gotowy obiad na kilka dni.

Miseczki pełne smacznego gulaszu z kurczakiem można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Do dania pasują także kromki chleba na zakwasie oraz chrupiące i pełne zdrowia surówki z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki pora, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa – marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, paprykę i pieczarki.
  • Wlać bulion warzywny, wymieszać i dusić około 10 minut, często mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i dusić około 5 minut.
  • Podawać na obiad z chlebem i chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej