Jednogarnkowy gulasz z kurczakiem. Pyszny, prosty i niedrogi obiad na zimne dni
Dieta bezglutenowa
Potrawy jednogarnkowe, do których można zaliczyć gulasz, są pyszne i aromatyczne. Najlepszym tego przykładem jest gulasz z kurczakiem. Danie zachwyca smakiem i łatwością przygotowania. Świetnie smakuje następnego dnia, więc od razu można ugotować go więcej. Oto prosty i sprawdzony przepis na szybki gulasz z kurczakiem, który robi się w jednym garnku.
Jakie warzywa można dodać do gulaszu?
Na liście składników, które potrzebne są do przygotowania domowego gulaszu z kurczakiem, wykorzystuje się nie tylko mięso drobiowe. Niezwykle ważną rolę grają tu kolorowe warzywa, a jest ich mnóstwo. To właśnie one sprawiają, że jednogarnkowy gulasz tak pysznie smakuje. Smak dania podkreślają także przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Co jest potrzebne do przygotowania pysznego i aromatycznego gulaszu z jednego garnka? Na liście składników znalazły się się takie składniki jak:
- pierś kurczaka
- bulion warzywny
- warzywa – cebula, por, ziemniaki, marchewka, pietruszka i natka, czerwona papryka, pieczarki
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, czosnek
- koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia
Jak zrobić gulasz z kurczakiem w jednym garnku?
Przepis na to wyśmienite danie jednogarnkowe jest bardzo łatwy. Receptura została napisana tak, aby nikt nie miał problemów z przygotowaniem pysznego i sycącego obiadu dla całej rodziny. Czas przygotowania gulaszu z kurczakiem nie jest długi i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Należy przygotować duży garnek, deskę i nóż do krojenia oraz łyżkę do mieszania.
Jak zrobić pyszny i aromatyczny gulasz z kurczakiem w jednym garnku? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków:
- 1. krok – podsmażenie kurczaka
- 2. krok – dodanie pokrojonych warzyw
- 3. krok – wlanie bulionu
- 4. krok – doprawienie gulaszu
- 5. krok – duszenie gulaszu przez kilka minut
Jak podawać gulasz z kurczakiem z jednego garnka?
Sycący gulasz z kurczakiem, który przyrządza się w jednym garnku, pysznie smakuje w chłodne dni. Sprawdzi się więc podczas jesieni i zimy. Danie jest pożywne i rozgrzewające. Doda energii na resztę dnia. Zaletą gulaszu z kurczakiem jest to, że po odgrzaniu następnego dnia smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej. Dlatego od razu można ugotować go więcej i mieć gotowy obiad na kilka dni.
Miseczki pełne smacznego gulaszu z kurczakiem można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Do dania pasują także kromki chleba na zakwasie oraz chrupiące i pełne zdrowia surówki z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 5 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki pora, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
- Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa – marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, paprykę i pieczarki.
- Wlać bulion warzywny, wymieszać i dusić około 10 minut, często mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i dusić około 5 minut.
- Podawać na obiad z chlebem i chrupiącą surówką.