Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka? Przepis na pyszny obiad w stylu zero waste
Pyszna potrawka z kurczaka to pomysł na rodzinny obiad. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso drobiowe i marchewki z rosołu. Przepis na potrawkę z kurczaka jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Potrawkę robi się w kilku prostych krokach. Poznajcie sprawdzony i szybki przepis na pyszną domową potrawkę z kurczaka.
Co jest potrzebne do potrawki?
Aby przygotować potrawkę z kurczaka w domu, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Zaletą tego przepisu jest to, że wykorzystuje się mięso kurczaka i marchewki, które zostały po ugotowaniu rosołu. To przepis w duchu filozofii zero waste, czyli ograniczeniu marnowania. Używając resztek z rosołu, nic się nie zmarnuje. Zamiast lądować w koszu, można przyrządzić z nich pyszną potrawkę z kurczaka.
Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mięso kurczaka z rosołu
- marchewki z rosołu
- rosół
- masło
- kwaśna śmietana
- koperek
- mąka pszenna
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka?
Przepis na pyszną i sycącą potrawkę z kurczaka jest bardzo łatwy. Danie robi się błyskawicznie. Jest gotowe w 20 minut. Ze względu na krótki czas przyrządzenia taką pyszną potrawkę z dodatkiem mięsa kurczaka i marchewek można ugotować nawet podczas zwykłego tygodnia.
Jak więc zrobić smakowitą potrawkę z kurczakiem z rosołu na obiad? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, potrawka uda się i wszyscy domownicy będą oczarowani jej wyśmienitym smakiem.
- 1. krok – pokrojenie kurczaka i marchewek na mniejsze kawałki
- 2. krok – podgrzanie rosołu z kurczakiem i marchewkami
- 3. krok – zabielenie potrawki śmietaną
- 4. krok – przygotowanie i dodanie zasmażki
Jak podawać potrawkę z kurczaka?
Pełna smaku potrawka z kurczaka to łatwy i szybki przepis na doskonały obiad dla całej rodziny. Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Do potrawki warto podać różne dodatki, które sprawią, ze posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. Potrawka z kurczaka pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się także ryż, drobna kasza czy makaron. Posiłek z potrawką z kurczaka w roli głównej warto wzbogacić, podając soczyste i chrupiące surówki.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
- 2 szklanki rosołu
- 2 ugotowane marchewki z rosołu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka i marchewki z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlać rosół. Dodać kurczaka i marchew. Gotować całość na średnim ogniu, uważając, aby nie zagotować.
- Odlać kilka łyżek rosołu i wymieszać go ze śmietaną. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
- Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składnik się połączą i nie będzie grudek.
- Zasmażkę dodać do potrawki, cały czas mieszając.
- Wsypać koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz chrupiącą surówką.