Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka? Przepis na pyszny obiad w stylu zero waste

potrawka z kurczaka
Autor: Shutterstock Potrawka z kurczaka to sycący obiad dla całej rodziny gotowy w 20 minut.
łatwy
20 min
4

Pyszna potrawka z kurczaka to pomysł na rodzinny obiad. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso drobiowe i marchewki z rosołu. Przepis na potrawkę z kurczaka jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Potrawkę robi się w kilku prostych krokach. Poznajcie sprawdzony i szybki przepis na pyszną domową potrawkę z kurczaka.

Co jest potrzebne do potrawki?

Aby przygotować potrawkę z kurczaka w domu, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Zaletą tego przepisu jest to, że wykorzystuje się mięso kurczaka i marchewki, które zostały po ugotowaniu rosołu. To przepis w duchu filozofii zero waste, czyli ograniczeniu marnowania. Używając resztek z rosołu, nic się nie zmarnuje. Zamiast lądować w koszu, można przyrządzić z nich pyszną potrawkę z kurczaka.

Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • mięso kurczaka z rosołu
  • marchewki z rosołu
  • rosół
  • masło
  • kwaśna śmietana
  • koperek
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka?

Przepis na pyszną i sycącą potrawkę z kurczaka jest bardzo łatwy. Danie robi się błyskawicznie. Jest gotowe w 20 minut. Ze względu na krótki czas przyrządzenia taką pyszną potrawkę z dodatkiem mięsa kurczaka i marchewek można ugotować nawet podczas zwykłego tygodnia.

Jak więc zrobić smakowitą potrawkę z kurczakiem z rosołu na obiad? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, potrawka uda się i wszyscy domownicy będą oczarowani jej wyśmienitym smakiem.

  • 1. krok – pokrojenie kurczaka i marchewek na mniejsze kawałki
  • 2. krok – podgrzanie rosołu z kurczakiem i marchewkami
  • 3. krok – zabielenie potrawki śmietaną
  • 4. krok – przygotowanie i dodanie zasmażki

Jak podawać potrawkę z kurczaka?

Pełna smaku potrawka z kurczaka to łatwy i szybki przepis na doskonały obiad dla całej rodziny. Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Do potrawki warto podać różne dodatki, które sprawią, ze posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. Potrawka z kurczaka pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się także ryż, drobna kasza czy makaron. Posiłek z potrawką z kurczaka w roli głównej warto wzbogacić, podając soczyste i chrupiące surówki.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kurczaka i marchewki z rosołu pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do garnka wlać rosół. Dodać kurczaka i marchew. Gotować całość na średnim ogniu, uważając, aby nie zagotować.
  • Odlać kilka łyżek rosołu i wymieszać go ze śmietaną. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składnik się połączą i nie będzie grudek.
  • Zasmażkę dodać do potrawki, cały czas mieszając.
  • Wsypać koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej