Indyk w sosie ostrygowym - obłędne danie nie tylko od święta
2021-05-22
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Indyk w sosie ostrygowym to prawdziwa eksplozja azjatyckich smaków i aromatów. Połączenie w marynacie dwóch intensywnych, choć podobnych do siebie sosów sprawia, że nabiera ona wyjątkowej głębi. Do tego nieodłączne składniki azjatyckich dań: wyrazisty i pikantny imbir, intensywny i aromatyczny czosnek oraz odświeżająca cytryna. Ta mieszanka to gwarancja spektakularnego efektu w dalekowschodnim stylu.
SKŁADNIKI
- 1 tuszka indyka
- 5 cm korzenia imbiru
- 8 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki sosu hoisin
- 0,25 szklanki sosu ostrygowego
- 2-3 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem jego przygotowania. Mięso w temperaturze pokojowej najlepiej chłonie aromat marynaty.
- Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce, czosnek obierz i 3 ząbki przeciśnij przez praskę, zieleninę umyj i osusz, listki kolendry oberwij z gałązek i posiekaj. Białą część dymki posiekaj drobno.
- Wymieszaj ze sobą połowę sosu hoisin, sos ostrygowy masło, imbir, przeciśnięty czosnek, posiekane listki kolendry i posiekaną dymkę.
- Indyka oprósz solą i pieprzem, do jego środka włóż łodyżki kolendry, zielona dymkę, wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz 5 ząbków czosnku.
- Wierzch ptaka posmaruj dokładnie przygotowaną pastą imbirową i polej pozostałym sosem hoisin.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C, wstaw naczynie z indykiem i piecz przez 20 minut, następnie zredukuj temperaturę do 180 st. C i piecz 2 godziny, przekręcając co 30 min.
- Jeśli indyk zacznie się zbyt mocno przypiekać można go przykryć folią aluminiową. Przed pokrojeniem warto pozostawić mięso do lekkiego ostygnięcia.
- Tak przygotowany indyk w sosie ostrygowym najlepiej smakuje w towarzystwie słodkich ziemniaków.