Indyk w sosie ostrygowym - obłędne danie nie tylko od święta

Indyk w sosie ostrygowym - obłędne danie nie tylko od święta
Autor: Shutterstock Indyk w sosie ostrygowym to pyszne danie drobiowe w stylu azjatyckim.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Indyk w sosie ostrygowym to prawdziwa eksplozja azjatyckich smaków i aromatów. Połączenie w marynacie dwóch intensywnych, choć podobnych do siebie sosów sprawia, że nabiera ona wyjątkowej głębi. Do tego nieodłączne składniki azjatyckich dań: wyrazisty i pikantny imbir, intensywny i aromatyczny czosnek oraz odświeżająca cytryna. Ta mieszanka to gwarancja spektakularnego efektu w dalekowschodnim stylu.

SKŁADNIKI

  • 1 tuszka indyka
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki sosu hoisin
  • 0,25 szklanki sosu ostrygowego
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem jego przygotowania. Mięso w temperaturze pokojowej najlepiej chłonie aromat marynaty.
  • Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce, czosnek obierz i 3 ząbki przeciśnij przez praskę, zieleninę umyj i osusz, listki kolendry oberwij z gałązek i posiekaj. Białą część dymki posiekaj drobno.
  • Wymieszaj ze sobą połowę sosu hoisin, sos ostrygowy masło, imbir, przeciśnięty czosnek, posiekane listki kolendry i posiekaną dymkę.
  • Indyka oprósz solą i pieprzem, do jego środka włóż łodyżki kolendry, zielona dymkę, wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz 5 ząbków czosnku.
  • Wierzch ptaka posmaruj dokładnie przygotowaną pastą imbirową i polej pozostałym sosem hoisin.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C, wstaw naczynie z indykiem i piecz przez 20 minut, następnie zredukuj temperaturę do 180 st. C i piecz 2 godziny, przekręcając co 30 min.
  • Jeśli indyk zacznie się zbyt mocno przypiekać można go przykryć folią aluminiową. Przed pokrojeniem warto pozostawić mięso do lekkiego ostygnięcia.
  • Tak przygotowany indyk w sosie ostrygowym najlepiej smakuje w towarzystwie słodkich ziemniaków.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej