Indycze szaszłyki z rozmarynem z grilla lub piekarnika
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Indycze szaszłyki z rozmarynem z grilla lub piekarnika to świetne danie obiadowe. Aromatyczne szaszłyki są niezwykle efektowne. Warto je przyrządzić na letnie przyjęcie w ogrodzie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi indyka
- 1-3 ząbki czosnku
- 1-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
- 6-8 drewnianych patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gałązki rozmarynu dzielimy na mniejsze części i oskubujemy trochę listków. Około 1 czubatej łyżeczki.
- Czosnek rozetrzeć na miazgę. Listki rozmarynu drobno posiekać.
- Filet z indyka pokroić w kostkę, dodać czosnek i posiekany rozmaryn, posolić i popieprzyć. Polać olejem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
- W tym czasie namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Podczas grillowania lub pieczenia oddadzą zgromadzoną w sobie wilgoć i nie będą się palić.
- Wyjąć mięso i nadziać na patyczki po 6 lub 8 kawałków, na koniec w każdy szaszłyk wetknąć łodyżkę rozmarynu.
- Ułożyć na tacce lub bezpośrednio na ruszcie. Grillować wysoko nad paleniskiem lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
- Podawać z sałatką z kalafiora i ogórków małosolnych