Indycze szaszłyki z rozmarynem z grilla lub piekarnika

2021-03-29
Indycze szaszłyki z rozmarynem
Autor: Shutterstock Szaszłyki z mięsa indyczego aromatyzowane rozmarynem to pyszne danie
łatwy
50 min
4

Indycze szaszłyki z rozmarynem z grilla lub piekarnika to świetne danie obiadowe. Aromatyczne szaszłyki są niezwykle efektowne. Warto je przyrządzić na letnie przyjęcie w ogrodzie. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 6-8 drewnianych patyczków do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gałązki rozmarynu dzielimy na mniejsze części i oskubujemy trochę listków. Około 1 czubatej łyżeczki.
  • Czosnek rozetrzeć na miazgę. Listki rozmarynu drobno posiekać. 
  • Filet z indyka pokroić w kostkę, dodać czosnek i posiekany rozmaryn, posolić i popieprzyć. Polać olejem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
  • W tym czasie namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Podczas grillowania lub pieczenia oddadzą zgromadzoną w sobie wilgoć i nie będą się palić.
  • Wyjąć mięso i nadziać na patyczki po 6 lub 8 kawałków, na koniec w każdy szaszłyk wetknąć łodyżkę rozmarynu. 
  • Ułożyć na tacce lub bezpośrednio na ruszcie. Grillować wysoko nad paleniskiem lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. 
  • Podawać z sałatką z kalafiora i ogórków małosolnych