Letnia sałatka z kalafiorem i ogórkiem małosolnym

Letnia sałatka z kalafiorem i ogórkiem małosolnym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schłodzona sałatka z kalafiorem i ogórkiem małosolnym ukoi ciało nawet w największy upał

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnia sałatka z surowym kalafiorem i ogórkiem małosolnym to pyszne połączenie. Sałatka zaskakuje wyrazistym smakiem i chrupkością. Sałatkę można wzbogacić o jajko ugotowane na twardo, wtedy sałatka podana z pełnoziarnistym pieczywem będzie pysznym posiłkiem zaspokajającym potrzeby naszego organizmu. Sałatka uboższa o jajko idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Wypróbujcie przepis na letnią sałatkę z surowego kalafiora z ogórkiem małosolnym i cieszcie się urokami lata. Trwa przecież tak krótko. 

Składniki

  • 1 mały kalafior

  • 6 ogórków małosolnych

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • pół pęczka natki pietruszki

  • Na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior umyć w osolonej wodzie, aby uniknąć niespodzianek w postaci owadów. 

  • Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić drobno.

  • Ogórki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki.

  • Gotowane jajka pokroić w kostkę. 

  • Natkę pietruszki posiekać drobno. 

  • Ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą soli. Wymieszać z majonezem i jogurtem. 

  • Do sosu dodać cukier i sok z cytryny, dobrze razem rozetrzeć. 

  • Warzywa wymieszać razem, zalać sosem i ponownie wymieszać. Okryć folią spożywczą lub po prostu przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7