Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad

2021-03-29
Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie
Autor: Shutterstock Miękka i pyszna wątróbka w doskonałym sosie śmietanowym
łatwy
30 min
4

Wątróbka drobiowa jest dobrym źródłem białka, szybko można ją przygotować, no i jest tania. Te trzy zalety, czynią z niej idealny składnik obiadu na szybko. Duszona w pysznym sosie będzie smakowała każdemu niejadkowi. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, starta 
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i marchew i smaż do chwili, gdy zawartość patelni lekko się zrumieni, czyli przez około 5 minut.
  • Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
  • Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka osiągnie jasnoróżowy kolor w środku. Oprósz mąką i wymieszaj. 
  • Wlej 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.
  • Wyłącz ciepło i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj do ziemniaków puree.