Idealna wątróbka drobiowa duszona w sosie: pyszny sposób na tani obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa jest dobrym źródłem białka, szybko można ją przygotować, no i jest tania. Te trzy zalety, czynią z niej idealny składnik obiadu na szybko. Duszona w pysznym sosie będzie smakowała każdemu niejadkowi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, starta
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i marchew i smaż do chwili, gdy zawartość patelni lekko się zrumieni, czyli przez około 5 minut.
- Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
- Do patelni dodaj wątróbkę drobiową, smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut lub do momentu, aż wątróbka osiągnie jasnoróżowy kolor w środku. Oprósz mąką i wymieszaj.
- Wlej 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki śmietany. Posyp 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i zagotuj.
- Wyłącz ciepło i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj do ziemniaków puree.