Hiszpański schab w plastrach. Cały smak kryje się w sosie
2022-06-18
łatwy
45 min
4
Schab w plastrach po hiszpańsku to bardzo łatwe, a jednocześnie efektowne danie mięsne. Świetne na niedzielny obiad z rodziną. Sznycelki ze schabu oprószone przyprawami podsmażamy, po czym dusimy w aromatycznym sosie do miękkości. Wychodzą pyszne - lekkie i soczyste. To świetna alternatywa dla schabowych.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu w cienkich plastrach
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab delikatnie rozbić, oprószyć solą, papryką pieprzem, obsmażyć z obu stron na oliwie po 2-3 minuty.
- Mięso zdjąć z patelni, dolać do niej nieco oleju i wrzucić cebule i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę.
- Warzywa oprószyć wędzoną papryką i odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Po chwili dodać pomidory, dusić przez kilka minut i dodać bulion.
- Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ok 10 minut.
- Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pokrojone w krążki oliwki.
- Do sosu włożyć mięso i dusić razem jeszcze klika minut, aż będzie odpowiednio miękkie.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad