Hiszpański schab w plastrach. Cały smak kryje się w sosie

Schab w plastrach po hiszpańsku
Autor: Shutteratock Schab w plastrach po hiszpańsku podany z młodymi ziemniaczkami.
łatwy
45 min
4

Schab w plastrach po hiszpańsku to bardzo łatwe, a jednocześnie efektowne danie mięsne. Świetne na niedzielny obiad z rodziną. Sznycelki ze schabu oprószone przyprawami podsmażamy, po czym dusimy w aromatycznym sosie do miękkości. Wychodzą pyszne - lekkie i soczyste. To świetna alternatywa dla schabowych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu w cienkich plastrach
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab delikatnie rozbić, oprószyć solą, papryką pieprzem, obsmażyć z obu stron na oliwie po 2-3 minuty.
  • Mięso zdjąć z patelni, dolać do niej nieco oleju i wrzucić cebule i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę.
  • Warzywa oprószyć wędzoną papryką i odrobiną mąki ziemniaczanej.
  • Po chwili dodać pomidory, dusić przez kilka minut i dodać bulion. 
  • Sos gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ok 10 minut.
  • Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pokrojone w krążki oliwki.
  • Do sosu włożyć mięso i dusić razem jeszcze klika minut, aż będzie odpowiednio miękkie.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej