Gulasz z karkówki po myśliwsku - urzeka smakiem i aromatem

Gulasz z karkówki po myśliwsku - urzeka smakiem i aromatem
Autor: Shutterstock Gulasz z karkówki po myśliwsku dzięki dodatkowi suszonych grzybów ma złożony smak i znakomity zapach
łatwy
35 min
4

Gulasz z karkówki po myśliwsku swój oryginalny i intensywny smak zawdzięcza dodatkom - warzywom, grzybom i przyprawom. Ale też rodzajowi mięsa - karkówka, z tłuszczowymi przerostami, to doskonałe mięso na gulasz - tłuszcz jest  idealnym nośnikiem smaku.

SKŁADNIKI

  • 500 - 600 g karkówki
  • ok. 2-3 szklanki wody
  • garść suszonych grzybów
  • 2 małe marchewki
  • 3 małe ogórki kiszone
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka musztardy
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, opcjonalnie szczypta papryki ostrej lub wędzonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć w wodzie przez noc lub kilka godzin.
  • Karkówkę pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami i odrobiną mąki pszennej. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu, do zarumienienia z obu stron.
  • Dodać półplasterki cebuli, grubo pokrojoną marchew, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat.
  • Dołożyć odsączone i drobno posiekane grzyby. Wymieszać i zalać całość wodą, w której moczyły się grzyby - tak, by lekko zakrywała składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia).
  • Dodać listek laurowy, ziele i przyprawy. Dusić do miękkości mięsa - można też wstawić gulasz pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojone ogórki i musztardę do smaku.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej