Gulasz z karkówki po myśliwsku - urzeka smakiem i aromatem
2022-07-08
łatwy
35 min
4
Gulasz z karkówki po myśliwsku swój oryginalny i intensywny smak zawdzięcza dodatkom - warzywom, grzybom i przyprawom. Ale też rodzajowi mięsa - karkówka, z tłuszczowymi przerostami, to doskonałe mięso na gulasz - tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku.
SKŁADNIKI
- 500 - 600 g karkówki
- ok. 2-3 szklanki wody
- garść suszonych grzybów
- 2 małe marchewki
- 3 małe ogórki kiszone
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- płaska łyżeczka musztardy
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, opcjonalnie szczypta papryki ostrej lub wędzonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć w wodzie przez noc lub kilka godzin.
- Karkówkę pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami i odrobiną mąki pszennej. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu, do zarumienienia z obu stron.
- Dodać półplasterki cebuli, grubo pokrojoną marchew, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat.
- Dołożyć odsączone i drobno posiekane grzyby. Wymieszać i zalać całość wodą, w której moczyły się grzyby - tak, by lekko zakrywała składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia).
- Dodać listek laurowy, ziele i przyprawy. Dusić do miękkości mięsa - można też wstawić gulasz pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojone ogórki i musztardę do smaku.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne