Gulasz wieprzowy po wiejsku: przepis na danie jednogarnkowe

2021-03-29
Gulasz wieprzowy po wiejsku: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Soczysty gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką lubią wszyscy
łatwy
30 min
4

Gulasz wieprzowy po wiejsku to łatwy przepis na danie jednogarnkowe dla każdego. Soczysta wieprzowina, sycące ziemniaki i słodka marchew czynią z tego prostego dania wyborne danie. Gulasz wieprzowy z warzywami można podać na obiad lub ciepłą kolację. Warto do niego zaserwować świeży chleb, którym można wytrzeć talerz do sucha. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg marchwi
  • 6 ząbków czosnku w całości
  • 500 g cebuli
  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pociąć w kostkę o boku 2-4 cm. Posolić i zrumienić na gorącym tłuszczu. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki lub dużą kostkę. 
  • Marchew obrać i pokroić na krążki grubości 2 cm. 
  • Cebulę pokroić drobno. 
  • W garnku z grubym dnem układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso, czosnek i marchew. Zalać rosołem.
  • Przykryć pokrywką. Dusić na niewielkim ogniu do miękkości. 
  • Podawać posypane natką pietruszki.