Gulasz wieprzowy po wiejsku: przepis na danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz wieprzowy po wiejsku to łatwy przepis na danie jednogarnkowe dla każdego. Soczysta wieprzowina, sycące ziemniaki i słodka marchew czynią z tego prostego dania wyborne danie. Gulasz wieprzowy z warzywami można podać na obiad lub ciepłą kolację. Warto do niego zaserwować świeży chleb, którym można wytrzeć talerz do sucha.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg marchwi
- 6 ząbków czosnku w całości
- 500 g cebuli
- 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pociąć w kostkę o boku 2-4 cm. Posolić i zrumienić na gorącym tłuszczu.
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki lub dużą kostkę.
- Marchew obrać i pokroić na krążki grubości 2 cm.
- Cebulę pokroić drobno.
- W garnku z grubym dnem układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso, czosnek i marchew. Zalać rosołem.
- Przykryć pokrywką. Dusić na niewielkim ogniu do miękkości.
- Podawać posypane natką pietruszki.