Gołąbki z kapusty włoskiej z komosą ryżową

2021-03-29
Gołąbki z włoskiej kapusty z komosą ryżową
Autor: Shutterstock Smaczne, oryginalne i zdrowe - takie są gołąbki z komosą ryżową.
średni
120 min
4

Gołąbki z komosą ryżową to idealna propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Komosa ryżowa bogata jest w pełnowartościowe białko, może znakomicie zastępować mięso, dostarczając przy tym wszystkich aminokwasów. Chroni przed cukrzycą, może pomóc w walce z migrenami oraz wzmocnić cały organizm. Same zalety!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty wytnij środek i umieść ją w obszernym garnku, zalewając wrzątkiem do ¾ jej wysokości. Gotuj na średnim ogniu, zdejmując widelcem zmiękczone przez temperaturę liście. Liście układaj na dużych półmiskach, aby szybko wystygły.
  • Komosę wypłucz we wrzątku i odcedź, a następnie zalej ją 2 szklankami zimnej wody i gotuj przez ok.15 minut na niewielkim ogniu aż ziarno wchłonie niemal całą wodę. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj aż ziarno wchłonie resztę wody.
  • W czasie kiedy komosa się studzi, pokrój cebulę w drobną kostkę i zrumień na 3 łyżkach oliwy lub nierafinowanego oleju. Wystudzoną cebulę i komosę wsyp do dużego naczynia, dodaj mięso, sól i pieprz i wymieszaj dokładnie.
  • Powstały farsz nakładaj na kraniec każdego liścia kapusty, zawijaj jak naleśnika, podwijając ku dołowi jego brzegi. W garnku z grubym dnem ułóż kilka liści kapusty, a na nich układaj ciasno gołąbki. Z podanej ilości składników wyjdą 2 warstwy gołąbków.
  • Całość zalej taką ilością zimnej wody, żeby górna warstwa pozostała zakryta tylko w połowie. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, dodając zioła.
  • Z ugotowanych gołąbków odlej 2 szklanki wywaru, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj w oddzielnym garnku. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodawaj do niej powoli niewielkie ilości ugotowanego sosu.
  • Tak zahartowaną śmietanę wlej cienkim strumykiem do reszty sosu intensywnie mieszając rózgą. Całość wstaw na palnik na kilka minut i mieszaj aż sos zgęstnieje. Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem.