Gołąbki z kapusty włoskiej z komosą ryżową
2021-03-29
średni
120 min
4
Gołąbki z komosą ryżową to idealna propozycja na smaczny i zdrowy obiad. Komosa ryżowa bogata jest w pełnowartościowe białko, może znakomicie zastępować mięso, dostarczając przy tym wszystkich aminokwasów. Chroni przed cukrzycą, może pomóc w walce z migrenami oraz wzmocnić cały organizm. Same zalety!
SKŁADNIKI
- duża kapusta włoska
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- duża cebula
- szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki 12 proc.śmietany
- 3 łyżki ryżowej
- łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty wytnij środek i umieść ją w obszernym garnku, zalewając wrzątkiem do ¾ jej wysokości. Gotuj na średnim ogniu, zdejmując widelcem zmiękczone przez temperaturę liście. Liście układaj na dużych półmiskach, aby szybko wystygły.
- Komosę wypłucz we wrzątku i odcedź, a następnie zalej ją 2 szklankami zimnej wody i gotuj przez ok.15 minut na niewielkim ogniu aż ziarno wchłonie niemal całą wodę. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj aż ziarno wchłonie resztę wody.
- W czasie kiedy komosa się studzi, pokrój cebulę w drobną kostkę i zrumień na 3 łyżkach oliwy lub nierafinowanego oleju. Wystudzoną cebulę i komosę wsyp do dużego naczynia, dodaj mięso, sól i pieprz i wymieszaj dokładnie.
- Powstały farsz nakładaj na kraniec każdego liścia kapusty, zawijaj jak naleśnika, podwijając ku dołowi jego brzegi. W garnku z grubym dnem ułóż kilka liści kapusty, a na nich układaj ciasno gołąbki. Z podanej ilości składników wyjdą 2 warstwy gołąbków.
- Całość zalej taką ilością zimnej wody, żeby górna warstwa pozostała zakryta tylko w połowie. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, dodając zioła.
- Z ugotowanych gołąbków odlej 2 szklanki wywaru, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj w oddzielnym garnku. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i dodawaj do niej powoli niewielkie ilości ugotowanego sosu.
- Tak zahartowaną śmietanę wlej cienkim strumykiem do reszty sosu intensywnie mieszając rózgą. Całość wstaw na palnik na kilka minut i mieszaj aż sos zgęstnieje. Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem.