Gołąbki - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
2021-09-22
łatwy
120 min
4
Wypróbuj przepis na gołąbki Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym wyjdą idealne, jeśli zalejesz je śmietaną i żurem. Oto sposób przygotowania gołąbków według przepisu Ewy Wachowicz.
Zobacz także:
Młoda kapusta duszona z jabłkiem i boczkiem
Kapusta pak choi - właściwości i zastosowanie
Gołąbki z dorszem według pomysłu Magdy Gessler
SKŁADNIKI
- 1 biała kapusta
- 400 g ryżu
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka żuru
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj w dużym garnku wodę, osól. Do wrzątku włóż kapustę, aby jej liście zmiękły.
- Na patelnię wlej oliwę, wrzuć ryż i podsmaż, aż się zeszkli. Zalej go 3 szklankami wody, posól i gotuj do miękkości.
- Ostrożnie oderwij liście z kapusty (około 15 sztuk).
- Cebulę drobno posiekaj i zostaw na maśle, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż, a potem przełóż do ugotowanego ryżu.
- Ryż i cebulę połącz z mięsem, posól, popieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z liści odkrój stwardniałe części. Na środku liścia nałóż trochę farszu i zwiń liść w gołąbka. Najpierw złóż boki, a potem zwijaj w rulon, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
- Piekarnik ustaw na temperaturę 180 stopni C.
- Na dno brytfanny połóż liście kapusty. Na nich ułóż gołąbki. Zalej je śmietaną i żurem. Przykryj liśćmi.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę 30 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?