Gołąbki bez zawijania: łatwy przepis w sosie pomidorowym z piekarnika

Gołąbki bez zawijania: łatwy przepis w sosie pomidorowym z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Gołąbki bez zawijania: łatwy przepis w sosie pomidorowym z piekarnika
średni
80 min
8

Dieta bezglutenowa

Uwielbiasz smak klasycznych gołąbków, ale nie masz czasu na zawijanie w kapustę jednego po drugim? Ten przepis na leniwe gołąbki bez zawijania zapewni ci ten sam wspaniały smak gołąbków przy niewielkim wysiłku. Przepis dostałam od mojej teściowej i okazał się strzałem w dziesiątkę. Dzieci wprost przepadają za takimi gołąbkami. Znikają z talerzy szybciej niż myślisz. Wypróbuj koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • Składniki na gołąbki bez zawijania:
  • 4 szklanki ugotowanego białego ryżu (z 1 1/2 szklanki niegotowanego ryżu), schłodzonego do temperatury pokojowej
  • 1/2 średniej kapusty, pokrojonej na paski o szerokości 0,5 cm (7 szklanek posiekanej kapusty)
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonego indyka
  • 1 duży cebula, 1/2 startej i 1/2 drobno pokrojonej
  • 2 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • Na sos do gołąbków bez zawijania:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża marchewka, pokrojona na zapałkę lub starta na tarce
  • 2 szklanki (500 ml) przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki (750 ml) gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • kwaśna śmietana lub jogurt do podania
  • natka pieturszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nasmaruj olejem naczynie żaroodporne o wymiarach 23 na 30 cm, rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Pokrój kapustę na cienkie paseczki o szerokości 5 mm. Umieść w misce żaroodpornej lub garnku, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, aby kapusta zmiękła. Odcedź i wyciśnij nadmiar wody rękami.
  • W dużej misce wymieszać oba rodzaje mielonego mięsa, odsączoną kapustę i 4 szklanki ugotowanego ryżu. Zetrzyj 1/2 dużej cebuli na masę mięsną. Dodaj 2 jajka, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soli i 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Dobrze wymieszaj.
  • Dłońmi uformuj z masy owalne kotlety wielkości średniego ziemniaka (każdy powinien zawierać około 1/2 szklanki mieszanki mięsnej). Ułóż w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
  • Aby uzyskać sos, pokrój w drobną kostkę pozostałą połowę dużej cebuli. Rozgrzej rondel na średnim ogniu  i dodaj 1 łyżkę oleju i 3 łyżki masła. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodaj marchewkę i smaż kolejne 3 minuty lub do zmiękczenia. Dodaj 2 szklanki przecieru pomidorowego i 3 szklanki gorącej wody i zagotuj. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.
  • Sosem polej gołąbki. Powinny być przykryte sosem.  Przykryj folią i piecz na średnim ruszcie w temperaturze 220°C przez 40 min. Podawaj z kwaśną śmietaną jako samodzielne danie lub z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Gołąbki - 11 przepisów na gołąbki z mięsem i nie tylko!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej