Filet z indyka w omlecie: przepis na smażone sznycle
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Filet z indyka w omlecie to prosty przepis na smażone sznycle indycze, które będą się wam śniły po nocach. Kruche i soczyste mięso otoczone delikatnym omletem po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Wypróbujcie przepis na te pyszne kotlety z piersi indyka i cieszcie się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z indyka lub sznycli z piersi indyczych
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 4 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet pokroić na sznycle. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa lub ciężką patelnią.
- Sznycle przyprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem.
- Jajka rozdzielić na białko i żółtka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni.
- Sznycle panierować w mące i ubitych jajkach.
- Smażyć na średnim ogniu, rumieniąc z obu stron.
- Podawać od razu. Najlepiej z ziemniakami z wody i zieloną sałatą ze śmietaną.