Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej
2022-04-08
łatwy
20 min
4
Pieczony schab to nasze ulubione danie obiadowe. Świetnie smakuje również na zimno. Mięso upieczone w musztardzie z dodatkiem białego wina jest nie tylko soczyste i rozpływa się ustach, ale zyskuje dodatkowo przepyszny sos do podania razem z mięsem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 3 cebule
- 200 g musztardy francuskiej lub sarepskiej
- 250 ml białego wina
- 2 łyżki miodu płynnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się temperatury pokojowej. Ten zabieg pozwoli uniknąć szoku termicznego, który powoduje gwałtowny skurcz tkanki mięśniowej i w efekcie wysuszenie pieczeni.
- Rozgrzej piekarnika do 210°C, wystarczy włączyć piekarnik na około 20 minut przed wstawieniem mięsa do środka.
- Cebulę obierz i pokrój. Wyłóż na dno naczynia do pieczenia.
- Schab posmaruje obficie musztardą. Połóż na cebuli.
- Wlej wino.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut.
- Na 15 minut przed końcem polej mięso miodem.
- Gdy upłynie czas pieczenia, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso na 15 minut, aby wchłonęło soki z pieczenia.