Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem to sprytne danie dla zaradnych. W tym wydaniu wątróbka jest pyszna i soczysta. Pożywna potrawa w sam raz na obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej, umytej i odsączonej
- 75 ml sosu sojowego
- 75 ml octu winnego
- 75 ml wody
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 średnia cebula, pokrojona w piórka
- 2 listki laurowe
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię i dodać 2 łyżki oleju.
- Dodać czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć 1 łyżkę usmażonego czosnku do dekoracji.
- Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do chwili, gdy się zeszkli i będzie miękka.
- Dodać pokrojoną wątróbkę i liście laurowe. Dusić 2-4 minut.
- Dodać ocet winny, sos sojowy i chili. Dusić przez 2 minuty. Dodać wodę i ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 10 minut.
- Podawać posypane smażonym czosnkiem z ugotowanym ryżem.