Esencjonalny bigos w pół godziny? To możliwe z przepisem Karola Okrasy i jego sekretnym składnikiem
Panuje przekonanie, że dobrego, esencjonalnego bigosu nie da się ugotować szybko. Tymczasem Karol Okrasa udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych i przygotowuje danie z kapusty, mięsa i dodatków w niecałe pół godziny. Znany z niekonwencjonalnego podejścia do tradycyjnej kuchni mistrz tak dobrał dodatki i przyprawy, że bigos smakuje znakomicie, mimo że jest gotowy w pół godziny. Co jest jego sekretnym składnikiem?
Błyskawiczny bigos Karola Okrasy
Zastanawiacie się, co takiego Karol dodaje do swojego bigosu, że wychodzi niezwykle aromatyczny i esencjonalny. Poza podstawowymi składnikami, czyli kapustą, mięsem i wędlina w bigosie Karola znajdziemy oczywiście dodatki w postaci cebuli i suszonych śliwek, przyprawy: majeranek i liście laurowe, ale także bardzo lubianą przez kucharza, a niezbyt popularna u nas kolendrę. Oczywiście nie może tez zabraknąć uwielbianego przez Okrasę miodu. Całość zaś podkręca smak wina i sosu worcestershire. I to ten ostatni składnik jest kropka nad i w błyskawicznym bigosie. To on nadaje mu wyjątkowego aromatu i pełni.
Sos worcestershire
Przyznam, że i ja również lubię ten sos, ale nie przyszło mi do głowy, żeby dodawać go do bigosu. teraz już wiem, że jest to produkt bardziej wszechstronny niż sądziłam. Polecam mieć zawsze w lodówce. jest to co prawda produkt dość drogi, ale bardzo wydajny. Wystarczy kilka kropli , by wydobyć nowy potencjał z wielu znanych potraw. tak jak w przypadku bigosu Karola Okrasy.
Przepis na ekspresowy bigos
SKŁADNIKI
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g świeżej białej kapusty
- 200 g świeżej białej kapusty, poszatkowanej
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 300 g schabu, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 5 suszonych śliwek, pokrojone na kawalki
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 50 ml sosu worcestershire
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek wrzucić na rozgrzaną sucha patelnię, podsmażać aż wytopi się z niego nieco tłuszczu.
- Na oczek wrzucić pokrojony w małą kostkę smak, oprószyć sola i pieprzem. Smażyć na mocnym ogniu, dodając 1-2 łyżki smalcu.
- Z patelni zdjąć mięso i boczek, a na pozostały na niej tłuszcz wrzucić cebulę, śliwki i utarta w moździerzu kolendrę.
- Smażyć chwilę, po czym dodać poszatkowaną świeżą kapustę, liście laurowe oraz majeranek. Podlać odrobina wody i dusić 5 minut.
- Kiszona kapustę (nie odciśnięta, albo nie całkowicie) drobno posiekać i dodać do kapusty świeżej. Dusić, aż zredukuje się nieco płynu.
- Pod koniec duszenia dodać miód, wino i sos worcestershire. Smażyć jeszcze 2-3 minuty na mocnym ogniu.