Egzotyczny schab z ananasową salsą - nowy wymiar przyjemności
2022-04-18
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jeśli masz chęć na obiad z tropikalną nutą, ten przepis jest dla ciebie. Kotlety ze schabu wieprzowe urozmaicone odświeżającą, niezwykle aromatyczną salsą z ananasa rozpieszczą kubki smakowe. To oryginalny i zarazem bardzo prosty pomysł na schab.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 4-5 gałązek szczypioru
- 1 limonka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa pokroić w drobną kostkę. Najlepsza salsa wychodzi ze świeżego, ale taki z puszki również się nadaje.
- Ananasa wymieszać z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorem i papryką. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Odstawić.
- Kotlety wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły przed smażeniem temperaturę pokojową.
- Mięso dokładnie osuszyć, delikatnie ponacinać na brzegach. Oprószyć solą i i pieprzem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie.
- Kotlety zdjąć z patelni, odstawić na 5 minut, aby odpoczęły. Podawać z salsą.
Ananas – dlaczego warto go jeść?