Egzotyczny schab z ananasową salsą - nowy wymiar przyjemności

Schab z salsą ananasową
Autor: Shutterstock Schab z salsą ananasową to pyszne danie z nutą egzotyki.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jeśli masz chęć na obiad z tropikalną nutą, ten przepis jest dla ciebie. Kotlety ze schabu wieprzowe urozmaicone odświeżającą, niezwykle aromatyczną salsą z ananasa rozpieszczą kubki smakowe. To oryginalny i zarazem bardzo prosty pomysł na schab.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 4-5 gałązek szczypioru
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa pokroić w drobną kostkę. Najlepsza salsa wychodzi ze świeżego, ale taki z puszki również się nadaje.
  • Ananasa wymieszać z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorem i papryką. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Odstawić.
  • Kotlety wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły przed smażeniem temperaturę pokojową.
  • Mięso dokładnie osuszyć, delikatnie ponacinać na brzegach. Oprószyć solą i i pieprzem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie. 
  • Kotlety zdjąć z patelni, odstawić na 5 minut, aby odpoczęły. Podawać z salsą.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej