Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku

Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku
Autor: Shutterstock Roladki z kurczaka po indonezyjsku możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlinę.
łatwy
45 min
4

Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku to wspaniała kompozycja smaku, która nadaje charakteru neutralnemu mięsu z piesi kurczaka. Proste do przygotowania, ale bardzo smaczne. Delikatne i rozpływające się w ustach  mięso, słodko-pikantny farsz - warto  wypróbować nasz przepis na te roladki!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 12 suszonych moreli
  • 3 łyżki suszonej  żurawiny
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
  • sos indonezyjski

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Od filetów odciąc tzw polędwiczki, odłożyć. Każdy  filet naciąć tak, by po rozłożeniu  powstał duży płat mięsa.
  • Każdy  płat lekko  rozbić, przyprawić solę i pieprzem oraz sosem indonezyjskim. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • W tym czasie polędwiczki  rozdrobnić blenderem, dodać pokrojone w kostkę morele, żurawinę oraz masło. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Można także dodać sos. Wyrobić na gładką masę,
  • Na filetach ułożyć farsz, i zwinąć je w roladki. Owinąć w papier do pieczenia i zawiązać końcówki nicią - tworząc coś na kształt  cukierków.
  • Na blaszkę w piekarniku wylać 500  ml  wody, wyłożyć ją pergaminem i położyć w tej kąpieli roladki. Piec w temperaturze 190ºC po 25 minut z każdej strony. Pozostawić do ostudzenia zawinięte w papier.