Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Egzotyczne roladki z kurczaka po indonezyjsku to wspaniała kompozycja smaku, która nadaje charakteru neutralnemu mięsu z piesi kurczaka. Proste do przygotowania, ale bardzo smaczne. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso, słodko-pikantny farsz - warto wypróbować nasz przepis na te roladki!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 12 suszonych moreli
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
- sos indonezyjski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Od filetów odciąc tzw polędwiczki, odłożyć. Każdy filet naciąć tak, by po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.
- Każdy płat lekko rozbić, przyprawić solę i pieprzem oraz sosem indonezyjskim. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie polędwiczki rozdrobnić blenderem, dodać pokrojone w kostkę morele, żurawinę oraz masło. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Można także dodać sos. Wyrobić na gładką masę,
- Na filetach ułożyć farsz, i zwinąć je w roladki. Owinąć w papier do pieczenia i zawiązać końcówki nicią - tworząc coś na kształt cukierków.
- Na blaszkę w piekarniku wylać 500 ml wody, wyłożyć ją pergaminem i położyć w tej kąpieli roladki. Piec w temperaturze 190ºC po 25 minut z każdej strony. Pozostawić do ostudzenia zawinięte w papier.