Dzięki tej marynacie boczek na Boże Narodzenie smakuje wyśmienicie. Robię ją z 3 składników

Dieta bezglutenowa
Jak zrobić pyszny i aromatyczny boczek na święta Bożego Narodzenia? Z pomocą przychodzi ten prosty i sprawdzony przepis. Upieczony według niego boczek smakuje wyśmienicie i ma przyjemny aromat czosnku i majeranku. Zobaczcie, jak upiec najlepszy boczek na święta. Przekonajcie się sami, że z tym przepisem jest to banalnie łatwe.
Jak wybrać boczek do pieczenia?
W tym prostym przepisie na Boże Narodzenie głównym składnikiem jest surowy boczek wieprzowy. Mięso powinno być dobrej jakości i jak najświeższe, dlatego należy kupić je w sprawdzonym miejscu. Porcja powinna ważyć nie mniej niż półtora kilograma. Najlepszy jest jędrny i soczysty boczek, którego tłuszcz ma prawie biały kolor, ale nie jest zbyt tłusty. Skórę można usunąć. Warto jednak upiec boczek na święta razem z nią, ponieważ jest idealnym zabezpieczeniem przed wysychaniem i utratą smaku oraz aromatu.
Jaka jest najlepsza marynata do boczku na święta?
Pyszny i soczysty boczek pieczony z okazji świąt Bożego Narodzenia swój wyborny smak zawdzięcza marynacie. Ten przepis jest najlepszym potwierdzeniem, że im mniej, tym smaczniej. Oznacza to, że do przyrządzenia marynaty wykorzystuje się tylko trzy proste i niedrogie składniki, które można bez problemu kupić w wielu sklepach.
Z czego więc zrobić marynatę do świątecznego boczku z piekarnika? Mieszanka, która podkręca smak, składa się z takich produktów jak:
- olej
- suszony majeranek
- sól
Ważnym składnikiem jest także czosnek, który wbija się w boczek jeszcze przed marynowaniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi mięso zyskuje głęboki smak i obłędny aromat.
Jak zrobić boczek pieczony na święta Bożego Narodzenia?
Przepis na świąteczny boczek nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, ale należy uzbroić się w cierpliwość. Zanim boczek trafi do piekarnika, powinien spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc. Należy też pamiętać, żeby boczek wyjąć z lodówki wcześniej, aby się ogrzał i nabrał temperatury pokojowej. Dopiero wtedy można wstawić go do piekarnika.
Jak więc upiec pyszny i soczysty boczek na święta? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe, a boczek zawsze się udaje.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do boczku
- 2. krok – nacięcie boczku i włożenie w niego pokrojonych ząbków czosnku
- 3. krok – natarcie boczku marynatą
- 4. krok – włożenie boczku do rękawa do pieczenia i wstawienie do lodówki
- 5. krok – upieczenie boczku w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg surowego boczku wieprzowego
- 6 ząbków czosnku
- 5 łyżek suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ząbki czosnku pokroić na ćwiartki.
- Do miseczki przelać olej. Wsypać majeranek i sól. Dokładnie wymieszać.
- Umyty i osuszony boczek naciąć w kilku miejscach i włożyć w niego ząbki czosnku.
- Mięso dokładnie natrzeć marynatą i włożyć do rękawa do pieczenia. Związać końce.
- Boczek wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do formy do zapiekania. Odłożyć, aby nabrało temperatury otoczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostrożnie rozciąć rękaw. Odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako wędlinę podczas świąt Bożego Narodzenia.