Duszona pieczeń huzarska - przepis na wspaniałą nadziewaną wołowinę

Pieczeń huzarska
Autor: Shutterstock Pieczeń huzarska to pomysł na smaczny obiad wołowy.
łatwy
45 min
6

To pomysł na pieczeń, którą przygotujesz nawet nie mając piekarnika. Podsmażona i uduszona w cebuli ligawa wołowa smakuje rewelacyjnie i wcale nie jest trudna do przygotowania. Wydawałoby się, że wszystko w tym przepisie jest wbrew sztuce, pieczeń bez pieczenia, faszerowanie mięsa bez zwijania, a jednak obiad wychodzi z tego wyborny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ligawy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Farsz:
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką.
  • W dużej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej, wymieszać tłuszcze i obsmażyć na nich meso z każdej strony po kilka minut.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 40 minut, aż będzie na wpół miękkie. Wyjąć z garnka, przestudzić.
  • Cebule do farszu obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Chleb zetrzeć na tarce i dodać do cebuli i razem smażyć jeszcze chwilę.
  • Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać żółtko i połączyć składniki.
  • Przestudzone mięso ponacinać głęboko w poprzek włókien, ale nie przecinać do kończ.
  • W nacięcia powkładać po niewielkiej porcji farszu i delikatnie pospinać wykałaczkami.
  • Ponownie włożyć do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody lub bulionu.
  • Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok 45-60 minut, w razie potrzeby podlewając wrzątkiem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej