Duszona pieczeń huzarska - przepis na wspaniałą nadziewaną wołowinę
2022-01-22
łatwy
45 min
6
To pomysł na pieczeń, którą przygotujesz nawet nie mając piekarnika. Podsmażona i uduszona w cebuli ligawa wołowa smakuje rewelacyjnie i wcale nie jest trudna do przygotowania. Wydawałoby się, że wszystko w tym przepisie jest wbrew sztuce, pieczeń bez pieczenia, faszerowanie mięsa bez zwijania, a jednak obiad wychodzi z tego wyborny.
SKŁADNIKI
- 1 kg ligawy wołowej
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- Farsz:
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 kromki czerstwego chleba razowego
- 1 żółtko
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie oprószyć mąką.
- W dużej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej, wymieszać tłuszcze i obsmażyć na nich meso z każdej strony po kilka minut.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 40 minut, aż będzie na wpół miękkie. Wyjąć z garnka, przestudzić.
- Cebule do farszu obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Chleb zetrzeć na tarce i dodać do cebuli i razem smażyć jeszcze chwilę.
- Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać żółtko i połączyć składniki.
- Przestudzone mięso ponacinać głęboko w poprzek włókien, ale nie przecinać do kończ.
- W nacięcia powkładać po niewielkiej porcji farszu i delikatnie pospinać wykałaczkami.
- Ponownie włożyć do garnka, dodać pokrojoną w piórka cebulę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody lub bulionu.
- Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok 45-60 minut, w razie potrzeby podlewając wrzątkiem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?