Drobiowe stripsy w kokosowej panierce z piekarnika: chrupiące i soczyste kąski z kurczaka

2021-03-29
Drobiowe stripsy w kokosowej panierce z piekarnika: chrupiące i soczyste kąski z kurczaka
Autor: Shutterstock Stripsy w kokosowej panierce najlepiej smakują z ryżem i ostrym sosem
łatwy
30 min
4

Drobiowe stripsy w kokosowej panierce można przygotować w piekarniku. Chrupiące i soczyste kąski z kurczaka uwielbiają wszyscy. To najprostszy sposób na pyszne i dietetyczne mięso bez smażenia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450-500 g polędwiczek z piersi kurczaka lub piersi z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki przekrój wzdłuż na paski. Jeśli używasz piersi z kurczaka pokrój ją wzdłuż na wąskie paski. 
  • Sok z cytryny wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dodaj 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec dodaj olej i dobrze zmiksuj.
  • Tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki z kurczaka, wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
  • Jajka roztrzep ze szczyptą soli i mlekiem. Wiórki kokosowe wysyp na płaski talerz.
  • Polędwiczki panieruj kolejno w jajka, następnie w wiórkach kokosowych. 
  • Panierowane polędwiczki ułóż na blasze do pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie odwróć stripsy na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.