Drobiowe stripsy w kokosowej panierce z piekarnika: chrupiące i soczyste kąski z kurczaka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Drobiowe stripsy w kokosowej panierce można przygotować w piekarniku. Chrupiące i soczyste kąski z kurczaka uwielbiają wszyscy. To najprostszy sposób na pyszne i dietetyczne mięso bez smażenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450-500 g polędwiczek z piersi kurczaka lub piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 60 g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki przekrój wzdłuż na paski. Jeśli używasz piersi z kurczaka pokrój ją wzdłuż na wąskie paski.
- Sok z cytryny wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dodaj 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec dodaj olej i dobrze zmiksuj.
- Tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki z kurczaka, wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
- Jajka roztrzep ze szczyptą soli i mlekiem. Wiórki kokosowe wysyp na płaski talerz.
- Polędwiczki panieruj kolejno w jajka, następnie w wiórkach kokosowych.
- Panierowane polędwiczki ułóż na blasze do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie odwróć stripsy na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.