Drobiowa terrina z pomidorami i estragonem

2021-03-29
pasztet pieczeń
Autor: photos.com Terrine można podawać na ciepło jak i na zimno 
średni
60 min
4

Podajemy przepis na terrine z kurczaka z pomidorami i estragonem. Terrine, lub po polsku terrina, to pieczona rolada mięsne popularna w kuchni francuskiej. Robi się ją z dowolnego mięsa, także z ryby, dodając warzywa lub owoce. Sposób przygotowania terriny jest dość prosty, dlatego można serwować pieczeń na obiad lub kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Terrinę drobiową z naszego przepisu proponujemy podawać schłodzoną. 

SKŁADNIKI

  • Kurczak cały (ok. 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • Por
  • Cebula
  • Gałązka estragonu
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć osuszyć i podzielić go na jak najmniejsze elementy.
  • Obrać warzywa (marchewkę, por, cebulę), umyć je, pokroić i włożyć do garnka z 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • Do warzyw dołożyć kurczaka. Posolić, popieprzyć i zszumować gotując na małym ogniu przez jedną godzinę.
  • Kurczaka wyjąć, odsączyć, oddzielić mięso od kości i cienko je pokroić.
  • Pomidory oczyścić z pestek i pokroić na małe kostki.
  • Pokrojonego kurczaka włożyć do formy na keks, przedzielając naprzemiennie kawałki mięsa pomidorami i listkami estragonu. Kilka kostek pomidorów zostawić do przybrania.
  • Bulion, w którym gotowaliśmy warzywa i mięso, doprowadzić do wrzenia i odparować do około 25 ml.
  • Ubić pianę z białka widelcem, wlać ją do bulionu i gotować 1 minutę. Następnie bulion ostudzić i przepuścić przez gęste sito, po czym wylać go na kurczaka i posypać żurawiną.
  • Całość przybrać kostkami pomidorów i kilkoma listkami estragonu.
  • Drobiowe terrine wyłożyć na półmisek i wstawić do lodówki, podawać zimne. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.