Drobiowa terrina z pomidorami i estragonem
2021-03-29
średni
60 min
4
Podajemy przepis na terrine z kurczaka z pomidorami i estragonem. Terrine, lub po polsku terrina, to pieczona rolada mięsne popularna w kuchni francuskiej. Robi się ją z dowolnego mięsa, także z ryby, dodając warzywa lub owoce. Sposób przygotowania terriny jest dość prosty, dlatego można serwować pieczeń na obiad lub kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Terrinę drobiową z naszego przepisu proponujemy podawać schłodzoną.
SKŁADNIKI
- Kurczak cały (ok. 1,5 kg)
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- Por
- Cebula
- Gałązka estragonu
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka żurawiny
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć osuszyć i podzielić go na jak najmniejsze elementy.
- Obrać warzywa (marchewkę, por, cebulę), umyć je, pokroić i włożyć do garnka z 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia.
- Do warzyw dołożyć kurczaka. Posolić, popieprzyć i zszumować gotując na małym ogniu przez jedną godzinę.
- Kurczaka wyjąć, odsączyć, oddzielić mięso od kości i cienko je pokroić.
- Pomidory oczyścić z pestek i pokroić na małe kostki.
- Pokrojonego kurczaka włożyć do formy na keks, przedzielając naprzemiennie kawałki mięsa pomidorami i listkami estragonu. Kilka kostek pomidorów zostawić do przybrania.
- Bulion, w którym gotowaliśmy warzywa i mięso, doprowadzić do wrzenia i odparować do około 25 ml.
- Ubić pianę z białka widelcem, wlać ją do bulionu i gotować 1 minutę. Następnie bulion ostudzić i przepuścić przez gęste sito, po czym wylać go na kurczaka i posypać żurawiną.
- Całość przybrać kostkami pomidorów i kilkoma listkami estragonu.
- Drobiowe terrine wyłożyć na półmisek i wstawić do lodówki, podawać zimne. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.