Domowa pieczeń ze schabu. Przepis na wędlinę idealną na kanapki

domowa pieczeń ze schabu
Autor: Shutterstock Domowa pieczeń to przepis na przepyszną domową wędlinę ze schabu.
łatwy
120 min
12

Dieta bezglutenowa

Zamiast kupować w sklepie szynkę i polędwicę, warto skorzystać z tego przepisu i samodzielnie zrobić pyszną wędlinę. Domowa pieczeń ze schabu smakuje świetnie i doskonale zastąpi gotowe wędliny. Poznajcie łatwy i nieskomplikowany przepis na domową pieczeń ze schabu.

Domowa pieczeń ze schabu – pomysł na wędlinę

Sklepowe wędliny pozostawiają wiele do życzenia. W ich składzie często można znaleźć wiele substancji, których nazwy nic nie mówią. Producenci dodają sporo wody i sztucznych aromatów. Nie brakuje też konserwantów. Dlatego powstał ten łatwy przepis na domową pieczeń ze schabu, która doskonale zastąpi kupną wędlinę na wagę lub w opakowaniu.

Jak zrobić domową pieczeń na kanapki?

Domowa pieczeń ze schabu składa się z kilku prostych produktów. Głównym składnikiem jest oczywiście schab bez kości. Mięso powinno być dobrej jakości i jak najświeższe. Marynuje się je w mieszance oleju oraz przypraw. Smaku i aromatu nadaje czosnek, majeranek i rozmaryn. Natarty marynatą schab należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepszy będzie po całej nocy spędzonej w chłodzie.

Jak upiec domową pieczeń na kanapki?

Zamarynowany w oleju i przyprawach schab przekłada się do formy do zapiekania. Wlewa się też do niej mleko. To właśnie ono sprawia, że schab jest miękki, soczysty i tak dobrze smakuje. Formę wstawia się do piekarnika, który trzeba wcześniej rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi półtorej godziny.

Z czym podawać domową pieczeń na kanapki?

Pieczony schab to propozycja na domową wędlinę bez konserwantów i innych budzących niepokój substancji. Pieczeń ze schabu świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy grzankami. Kromka z plasterkiem domowej pieczeni, liściem sałaty, ogórkiem i pomidorem stanowi przepis na pyszne i sycące śniadanie.

Dodatkową zaletą tego dania jest to, że można serwować je ciepło. Pieczeń świetnie smakuje na obiad, kiedy poda się ją w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Sprawdzi się ryż lub kasza. Schab pysznie smakuje także z sosem grzybowym.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać olej i wsypać majeranek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Umyty i osuszony schab natrzeć mieszanką oleju z przyprawami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Schab wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Przełożyć do formy do zapiekania i wlać mleko.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut. Od czasu do czasu skropić schab mlekiem z formy.
  • Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako wędlinę na kanapki.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej