Domowa pieczeń ze schabu. Przepis na wędlinę idealną na kanapki
Dieta bezglutenowa
Zamiast kupować w sklepie szynkę i polędwicę, warto skorzystać z tego przepisu i samodzielnie zrobić pyszną wędlinę. Domowa pieczeń ze schabu smakuje świetnie i doskonale zastąpi gotowe wędliny. Poznajcie łatwy i nieskomplikowany przepis na domową pieczeń ze schabu.
Domowa pieczeń ze schabu – pomysł na wędlinę
Sklepowe wędliny pozostawiają wiele do życzenia. W ich składzie często można znaleźć wiele substancji, których nazwy nic nie mówią. Producenci dodają sporo wody i sztucznych aromatów. Nie brakuje też konserwantów. Dlatego powstał ten łatwy przepis na domową pieczeń ze schabu, która doskonale zastąpi kupną wędlinę na wagę lub w opakowaniu.
Jak zrobić domową pieczeń na kanapki?
Domowa pieczeń ze schabu składa się z kilku prostych produktów. Głównym składnikiem jest oczywiście schab bez kości. Mięso powinno być dobrej jakości i jak najświeższe. Marynuje się je w mieszance oleju oraz przypraw. Smaku i aromatu nadaje czosnek, majeranek i rozmaryn. Natarty marynatą schab należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepszy będzie po całej nocy spędzonej w chłodzie.
Jak upiec domową pieczeń na kanapki?
Zamarynowany w oleju i przyprawach schab przekłada się do formy do zapiekania. Wlewa się też do niej mleko. To właśnie ono sprawia, że schab jest miękki, soczysty i tak dobrze smakuje. Formę wstawia się do piekarnika, który trzeba wcześniej rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi półtorej godziny.
Z czym podawać domową pieczeń na kanapki?
Pieczony schab to propozycja na domową wędlinę bez konserwantów i innych budzących niepokój substancji. Pieczeń ze schabu świetnie smakuje z chlebem, bułeczkami czy grzankami. Kromka z plasterkiem domowej pieczeni, liściem sałaty, ogórkiem i pomidorem stanowi przepis na pyszne i sycące śniadanie.
Dodatkową zaletą tego dania jest to, że można serwować je ciepło. Pieczeń świetnie smakuje na obiad, kiedy poda się ją w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Sprawdzi się ryż lub kasza. Schab pysznie smakuje także z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać olej i wsypać majeranek, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Umyty i osuszony schab natrzeć mieszanką oleju z przyprawami. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Schab wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Przełożyć do formy do zapiekania i wlać mleko.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut. Od czasu do czasu skropić schab mlekiem z formy.
- Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako wędlinę na kanapki.